Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη
Χρυσή Άρκτο, καθώς και δύο άλλα βραβεία, εκείνα των κριτικών της FIPRESCI και το Οικουμενικό των προτεσταντών και καθολικών κριτικών, κέρδισε η εξαιρετική, δοσμένη με ποιητική διάθεση, ουγγρική ταινία «Για το σώμα και την ψυχή» της Ίλντικο Ενιέντι.

Ταινία γύρω από έναν ασυνήθιστο έρωτα που ξεκινάει μέσα από τα κοινά όνειρα δυο μοναχικών ατόμων, με φόντο ένα σφαγείο, αλληγορία πάνω σε μια κοινωνία που έχει χάσει τις αξίες και τον ανθρωπισμό της.

Μια παρόμοια κοινωνία κυριαρχεί και στην ταινία «Η άλλη πλευρά της ελπίδας» του Φινλανδού Άκι Καουρισμάκι, που δίκαια κέρδισε, όπως είχαμε προβλέψει, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Ταινία γύρω από τα προβλήματα που συναντά ένας Σύρος πρόσφυγας που καταφτάνει στη Φινλανδία, σε μια κοινωνία όπου η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη έρχονται σε σύγκρουση με τη στενοκεφαλιά, τη γραφειοκρατία και το ρατσισμό.

Με τις βραβεύσεις της, η κριτική επιτροπή της 67ης Μπερλινάλε, με πρόεδρο το σκηνοθέτη Πολ Φερχόφεν και μέλη τους Τζούλια Γεντς (ηθοποιό), Ντιέγκο Λούνα (σκηνοθέτη), Ντόρα Μπουσούσα Φουράτι (παραγωγό), Μάγκι Τζίλενχαλ (ηθοποιό), Γουάνγκ Κουάν Αν (σκηνοθέτη/σέναριογράφο) και Ολάφουρ Ελίασον (καλλιτέχνη), έδειξε να στρέφει το ενδιαφέρον της σε ταινίες με επίκαιρα, κοινωνικά και πολιτικά θέματα: μετανάστευση, έλλειψη ανθρωπιάς, φτώχεια και κοινωνική εξαθλίωση, αποξένωση.

Στο πνεύμα αυτό και το βραβείο στη σενεγαλέζικη ταινία «Φελισιτέ» (Μέγα Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής) του Αλέν Γκομίς, που παρουσιάζει το πορτρέτο μιας ανεξάρτητης, δυναμικής, φτωχής γυναίκας που, σε μια κοινωνία εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης,  αγωνίζεται να βρει τα αναγκαία χρήματα για την εγχείρηση του γιου της.

Ακόμη και η ζωοφιλία και ο αγώνας ενάντια σε ασυνείδητα άτομα, που με τη δικαιολογία ενός απάνθρωπου σπορ κυνηγούν για διασκέδαση τα διάφορα ζώα, δεν έμεινε απ´ έξω από τις βραβεύσεις, με την επιτροπή να απονέμει το βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ στην πολωνική ταινία «Spoor» της Ανιέσκα Χόλαντ, με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που αγωνίζεται, με το δικό της τρόπο, να σώσει τα ζώα από εξόντωση.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

  • Χρυσή Άρκτος καλύτερης ταινίας: «Για το σώμα και την ψυχή»
  • Αργυρή Άρκτος, Μέγα Ειδικό Βραβείο της επιτροπής: «Φελισιτέ» του Αλέν Γκομίς
  • Αργυρή Άρκτος Βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ: «Spoor» της Ανιέσκα Χόλαντ
  • Αργυρή Άρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας: στον Άκι Καουρισμάκι για την ταινία «Η άλλη πλευρά της ελπίδας»
  • Αργυρή Άρκτος καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Κιμ Μίνχι («Στην παραλία νύχτα, μόνη» του Χονγκ Σανγκ-Σου)
  • Αργυρή Άρκτος καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Γκέοργκ Φρίντριχ («Λαμπερές νύχτες» του Τόμας Άρσλαν)
  • Αργυρή Άρκτος καλύτερου σεναρίου: Σεμπάστιαν Λέλιο και Γκονζάλο Μάνζα («Μια φανταστική γυναίκα» του Σεμπάστιαν Λέλιο)
  • Αργυρή Άρκτος για την καλύτερη καλλιτεχνική προσφορά (στα τμήματα φωτογραφίας, μοντάζ, μουσικής, κοστουμιών και ντεκόρ): στην Ντάαν Μπουνέσκου για το μοντάζ της ταινίας «Άνα, αγάπη μου» του Κάλιν Πέτερ Νέτζερ

 

  • Βραβείο καλύτερου πρωτότυπου ντοκιμαντέρ: «Ghost Hunting» του Ράεντ Αντόνι
  • Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: «Μικρή πόλη» του Ντόγκο Κόστα Αμαράντε
  • Βραβείο FIPRESCI καλύτερης ταινίας στο διαγωνιστικό τμήμα: «Για το σώμα και την ψυχή» της Ίλντικο Ενιέντι
  • Βραβείο FIPRESCI καλύτερης ταινίας στο «Φόρουμ»: «A Feeling Greater Than Love» της Μαίρης Γιρμάνε Σάμπα
  • Βραβείο FIPRESCI καλύτερης ταινίας στο τμήμα Πανόραμα: «Pendular» της Χούλια Μουράτ
  • Οικουμενικό Βραβείο καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού: «Για το σώμα και την ψυχή» της Ίλντικο Ενιέντι