Απάντηση… σε όσους ασκούν κριτική για την οικονομική πολιτική της διοίκησης των «ερυθρόλευκων» από την εποχή που ανέλαβε τα ηνία ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Πειραιωτών, Γιάννης Βρέντζος, μαζί με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη και αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Μιχάλη Κουντούρη, τον Γιώργο Παύλου και τον Κώστα Καραπαπά, παρουσίασαν στους εκπροσώπους του Τύπου, που καλύπτουν το ρεπορτάζ των πρωταθλητών Ελλάδας, όλα τα στοιχεία από τα επίσημα έγγραφα αναφορικά με την οικονομική πολιτική της ομάδας, όπως αυτά υποβάλλονται στην ΕΠΟ, την UEFA και ελέγχθηκαν από την εταιρεία PwC.

Οι Πειραιώτες παρουσίασαν πώς έχει κινηθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ, τα χρέη που βρήκε από την προηγούμενη ηγεσία, τις υποχρεώσεις που υπήρχαν, αλλά και τη ζημιά που προκάλεσε ο αποκλεισμός από το Champions League και τα έσοδα που έφεραν οι πωλήσεις των τελευταίων ετών.

Χρέη πάνω από 40 εκατομμύρια

Αρχικά, τονίστηκε πως ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού έχει βάλει από το 2010 μέχρι σήμερα πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ και για την ακρίβεια 65 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει πάρει πίσω ούτε ένα ευρώ, μια και η εταιρεία έχει ζημιές και παρουσιάζει ανάγκη συνεχούς χρηματοδότησης. Μάλιστα, αναφέρθηκε πως όταν έγινε η αλλαγή σκυτάλης στην ΠΑΕ, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν σε τραγική κατάσταση, χειρότερη από αυτή που είχαν στην συνέχεια η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός.

Συγκεκριμένα, τονίστηκε πως το καλοκαίρι του 2010 οι Πειραιώτες είχαν χρέη 40 εκατομμυρίων ευρώ και έλλειμμα που ξεπερνούσε τα 40 εκατομμύρια ευρώ, σε μία χρονιά που δεν υπήρχαν έσοδα από την Ευρώπη, μια και η ομάδα αποκλείστηκε από τα προκριματικά του Europa League.

Ακόμα τα τελευταία δύο χρόνια, οι πωλήσεις των ποδοσφαιριστών αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αγορές και οι δανεισμοί παικτών, μαζί με τα έξοδα μεταγραφών έχουν ξεπεράσει τα 34 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει πως το «κέρδος» είναι λιγότερο από 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Παράλληλα, τα έσοδα της ΠΑΕ, όπως από τα εισιτήρια, τις τηλεοπτικές συμφωνίες και τις χορηγίες, έχουν μειωθεί αισθητά και από τα 20 εκατομμύρια ευρώ του 2010, πλέον έχουν φτάσει στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικά είναι και τα έξοδα λειτουργίας της εταιρείας, καθώς ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ και το κόστος για το ποδοσφαιρικό τμήμα φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μισθοδοσίες 150 υπαλλήλων που ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια ευρώ, το κόστος από τη χρήση του «Γ. Καραϊσκάκης» που φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, το κόστος του αθλητικού κέντρου του Ρέντη που ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ, τη δουλειά στην Ακαδημία, η οποία υπολογίζεται σε 2 εκατ. ευρώ, την ενίσχυση του Ερασιτέχνη, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά και τις φιλανθρωπικές δράσεις της ΠΑΕ, όπως με τη Unicef που κοστολογούνται στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, υπάρχουν μερικά έξοδα για τη λειτουργία της ομάδας, όπως τα ταξίδια, η ασφάλεια και έξοδα αγώνων, ενώ για παράδειγμα οι πτήσεις τσάρτερ της ομάδας μέσα στο χρόνο στοιχίζουν το ποσόν των 1,5 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμα σημαντικό… κομμάτι είναι και η πληρωμή των υποχρεώσεων της ΠΑΕ προς το Δημόσιο, όπου τα τελευταία επτά χρόνια ο Ολυμπιακός έχει καταβάλει για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ένα ποσό πάνω από 110 εκατ. ευρώ.

Η ζημιά από το Champions League και οι πωλήσεις

Παράλληλα, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού παρουσίασαν τον ισολογισμό για τη σεζόν 2015-16 όπου τα έξοδα ήταν περισσότερα κατά 8,5 εκατ. ευρώ από τα έσοδα, παρά το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν στα ταμεία τους ένα ποσό πάνω από 30 εκατ. ευρώ από το Champions League. Μάλιστα, σημειώθηκε πως τη φετινή σεζόν η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν είχαν παραχωρηθεί οι Μπράουν Ιντέγε και Λούκα Μιλιβόγεβιτς και την σκέψη του Βαγγέλη Μαρινάκη να την καλύψει, βάζοντας 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα, ο Γιάννης Βρέντζος ξεκαθάρισε πως αν η ΠΑΕ δεν είχε προχωρήσει στις συγκεκριμένες πωλήσεις, η ζημιά θα ξεπερνούσε τα 30 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα προκαλούσε προβλήματα με την UEFA και ήταν ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθεί η ΠΑΕ σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης από την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στο πλαίσιο του Financial Fair Play. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, ο σύλλογος είχε απορρίψει πολλές φορές προτάσεις για τους δύο παίκτες και ουσιαστικά ήταν επιθυμία των Ιντέγε και Μιλιβόγεβιτς να αποχωρήσουν.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως στον Πειραιά δεν παραδέχονται πως έχουν γίνει λάθη, όπως για παράδειγμα τη φετινή σεζόν, όπου το μπάτζετ δεν αντικατοπτρίζει την αγωνιστική επίδοση της ομάδας, μια και έγινε λάθος στο σχεδιασμό και στόχος είναι να γίνεται καλύτερη προετοιμασία τη φετινή χρονιά για να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τα οικονομικά.

ΠΗΓΗ: Onsports