Σκληρό παζάρι στη σύνοδο κορυφής με πρωταγωνιστές μεταξύ των χωρών – καθαρών συνεισφορέων (των χωρών που δίνουν περισσότερα στον προϋπολογισμό από όσα παίρνουν), την Αυστρία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες δε συμφωνούν με το προτεινόμενο ύψος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρους κύκλους, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, προκειμένου να αποφύγει το ναυάγιο της συνόδου, παρουσίασε, απόψε πρόταση, με την οποία μειώνεται το ύψος του προϋπολογισμού σε 1,069 τρισεκατομμύρια ευρώ, από 1,075 τρισ. ευρώ.

Η Γερμανία, που είναι και αυτή καθαρός συνεισφορέας και μάλιστα ο μεγαλύτερος και ανήκει σε αυτή την ομάδα των Βορείων, είναι πιο ελαστική στις θέσεις της.

Οι βασικοί τομείς χρηματοδότησης που είναι στο τραπέζι και από τους οποίους μεταφέρονται πόροι από τον ένα στον άλλον είναι αυτοί της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ( γύρω στο 14% του προϋπολογισμού), το Ταμείο για την Άμυνα που υποστηρίζεται ιδιαίτερα από τους Γάλλους,και βέβαια η Κοινή Γεωργική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής, που προικοδοτεί τα ΕΣΠΑ.