Ο Κεραμεικός, ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, ιδανικός περίπατος για όσους θέλουν να απολαύσουν τη φύση με τον Ηριδανό ποταμό να τον διατρέχει και τα μαρμάρινα επιτύμβια γλυπτά να στολίζουν μέχρι σήμερα το αρχαίο νεκροταφείο, αναβαθμίζεται.

Το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργα που έχει προγραμματίσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και αφορούν στην αποκατάσταση του αρχαίου οδικού δικτύου και των διαδρομών κυκλοφορίας των επισκεπτών, με πρόβλεψη για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, στη διαμόρφωση νέων χώρων στάσης, ανάπαυσης και θέασης στον αρχαιολογικό χώρο, στη δημιουργία νέας εισόδου – εξόδου, στην τοποθέτηση νέων στεγάστρων, στη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, στη δημιουργία απτικών διαδρομών για την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα όρασης όπως και των αναγκαίων υποδομών εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις στον Κεραμεικό που ήταν μεγάλης έκτασης και άλλαξαν κυριολεκτικά το άναρχο ως τότε τοπίο, έγιναν λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004. Ωστόσο, όσοι έχουν επισκεφθεί έκτοτε τον αναπεπταμένο αυτό χώρο θα διαπίστωσαν ότι είναι αδύνατον να τον περιηγηθεί κάποιος με καροτσάκι και οι τουαλέτες είναι πεπαλαιωμένες και δυσπρόσιτες. Για κάθε παρέμβαση θα χρειαστεί πιθανώς μικρής ή μεγάλης έκτασης ανασκαφή από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο που είναι υπεύθυνο από το 1913 για την επιστημονική έρευνα του χώρου. Θυμίζουμε ότι το 2004 είχαν βρεθεί μεγάλης αξίας αρχαϊκά γλυπτά σε ελάχιστο βάθος από την επιφάνεια.

Γιατί όμως γίνονται τώρα νέες διαδρομές στο χώρο; Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη “ο ανασχεδιασμός των διαδρομών με τη χάραξη και νέας διαδρομής κατατείνει στην καλύτερη κατανόηση και θέαση του αρχαιολογικού χώρου, ενώ ενιαία αντιμετωπίζεται η ένταξη και των νέων στεγάστρων προστασίας, αναβαθμίζοντας τη συνολική άποψη του Κεραμεικού.

Η λειτουργική και αισθητική προσέγγιση της εισόδου και η δημιουργία νέας εξόδου ακολουθεί τη φιλοσοφία ενός μεταβατικού χώρου που λειτουργεί ως σημείο διασύνδεσης της πόλης και του αρχαιολογικού χώρου. Η υπάρχουσα είσοδος στον πεζόδρομο της οδού Ερμού διατηρείται. Η έξοδος, ωστόσο, μετακινείται επί της οδού Ασωμάτων -πολύ κοντά στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και την Εβραϊκή Συναγωγή- αξιοποιώντας υπάρχοντα κτίσματα, που σήμερα χρησιμοποιούνται ως αποθήκες υλικών.

Με την προσέγγιση αυτή αλλάζει η ροή των επισκεπτών και επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση, ιδιαίτερα τις περιόδους μεγάλης επισκεψιμότητας. Για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ δημιουργείται μια ελαφρώς κεκλιμένη διαδρομή και καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών, σε όλο τον χώρο, και όχι μόνο γύρω από το κεντρικό μονοπάτι».