Τελικά ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η φημολογούμενη τις τελευταίες μέρες τοποθέτηση του γνωστού αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη στη θέση του μεταβατικού διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Πολλοί πάντως που είχαν πληροφορηθεί την απόφαση της υπουργού αναρωτούνταν, πώς είναι δυνατόν να δεχτεί ο 86χρονος σήμερα αρχτέκτονας μια τέτοια θέση  γιατί δεν πρόκειται για Μουσείο Αρχιτεκτονικής και πολύ περισσότερο να έχει υποσχεθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ότι θα ανοίξει το ΕΜΣΤ (τις συλλογές του οποίου δεν γνωρίζει) με τη συνδρομή της ιστορικού τέχνης Συραγώς Τσιάρα.

Πριν από αυτή την  επιλογή η  Μυρσίνη Ζορμπά σκεπτόταν να οργανώσει  προεκλογική φιέστα εγκαινίων που θα ετοίμαζε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣΤ. Βρήκε κάτι καλύτερο. Ενα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους όπως είναι ο κ. Αντωνακάκης, που δεν θα είναι λόγω αντικειμένου σε θέση να ελέγξει το περιεχόμενο της μουσειολογικής μελέτης που θα εφαρμοστεί. Συνεπώς, θα εγκρίνει ό,τι του προτείνει η κ. Τσιάρα η οποία ποιά ακριβώς μελέτη θα εφαρμόσει; Της προηγούμενης διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Κοσκινά ή  της ιδρύτριας του Μουσείου Αννας Καφέτση;

Και για να μην διανοηθεί κανείς να πει οτιδήποτε για τον αρχιτέκτονα που δέχθηκε τη θέση, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η θέση του νέου Διευθυντή είναι άμισθη και η ανάθεση των καθηκόντων του έγινε μετά από συνενόηση με το Δ.Σ. του Μουσείου.   Ο στόχος ξεκάθαρος. Εγκαίνια τώρα, «γιατί έχουμε και εκλογές»!

Ιδού, τι λέει το Υπουργείο:«Η απόφαση αυτή της υπουργού στοχεύει στο να συνεχισθεί απρόσκοπτα η πορεία για τα εγκαίνια του ΕΜΣΤ και την έκθεση της μόνιμης συλλογής του, για τα οποία εργάζονται το Δ.Σ του Μουσείου και η Επιτροπή Παρακολούθησης της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να προκηρυχθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα ο  διεθνής διαγωνισμός για τη θέση του Διευθυντή του ΕΜΣΤ».