Λίθοι μαύρισαν από τον φωτιά σε κάποια από τα μνημεία των Μυκηνών –όχι  όμως οι λίθοι  της Πύλης των Λεόντων και του Ανακτόρου του Αγαμέμνονα. Το μαύρισμα δεν κρύβεται και δεν πρέπει να κρυφτεί από κανέναν υπεύθυνο έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα  για την πυρασφάλεια εκτεταμένων και σπουδαίων  αρχαιολογικών χώρων, όπως είναι αυτός των πολύχρυσων Μυκηνών του Ομήρου.

Η άρνηση ότι πέρασε η φωτιά μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, δεν βοηθά την ανάγκη πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Επίσης το γεγονός ότι είχε αποψιλωθεί ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος αλλά όχι οι  περιοχές που γειτνιάζουν με αυτόν, απεδείχθη πως απεφεύχθη μεν η μεγάλη καταστροφή αλλά δεν μηδενίστηκε.

Ολοι θυμόμαστε τι συνέβη πριν από μερικά χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία. Ούτε εκεί η πυρκαγιά κατέστρεψε μνημεία. Πέρασε όμως μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και έκαψε τα πρανή με την πυκνή βλάστηση κοντά στο Στάδιο με αποτέλεσμα να χρειαστούν πολύχρονες προσπάθειες για να αποκατασταθεί το τοπίο.

Πολλοί θα αναρωτηθούν αν λειτούργησαν στις Μυκήνες όπως και παλαιότερα στην Αρχαία Ολυμπία τα συστήματα πυρασφάλειας.  Σπάνια δίνουν πειστικές απαντήσεις οι σχετικές έρευνες που ακολουθούν.

Η πολιτική αντιπαράθεση επίσης δεν θα βοηθήσει στην διαλεύκανση των αιτίων που δεν εμπόδισε τη  φωτιά να περάσει εντός του αρχαιολογικού χώρου.  Η υπουργός Πολιστισμού Λίνα Μενδώνη κατά την αυτοψία της στο χώρο των Μηκυνών συνοδευόμενη από την έφορο Αρχαιοτήτων της περιοχής εξέφρασε την ανακούφισή της γιατί η φωτιά   «δεν κατέστρεψε τα μεγάλης σπουδαιότητες μνημεία όπως την Ακρόπολη των Μυκηνών-Πύλη των Λεόντων ή τα περίφημα κυκλώπεια τείχη». Κάλεσε μάλιστα το ν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  από τον οποίο ΄δεχθηκε σφοδρή κριτική, να τον ξεναγήσει προσωπικά στις μυκήνες ‘ωστε να διαπιστώσει κι αυτός ιδίοις όμμασι τις φθορές.

Το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί πως λειτούργησε το σύστημα πυρασφάλειας του χώρου και γι’αυτό η πυρκαγιά δεν πέρασε στο Μουσείοτο οποίο ήδη από σήμερα άνοιξε για το κοινό. Οι τουρίστες συνέχισαν να επισκέπτονται το χώρο αν και οι ντόπιοι είδαν ως ταφόπλακα της τουριστικής σεζόν τη φωτιά που ξέσπασε στις Μυκήνες.

Τα σημεία που επλήγησαν από τη φωτιά φαίνεται πως είναι κάποια τμήματα από την Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαικού ναού στην κορυφή του λόφου και η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης.

Αρα, φθορές υπήρξαν. Αλλά, όπως φαίνεται  η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν με μαυρισμένη την Πύλη των Λεόντων που έχει καταστραφεί ήδη από την αρχαιότητα από φωτιά.