Η νομοθεσία θα διαδέχεται η μία την άλλη, χωρίς να προλαβαίνεις να μάθεις περί τίνος πρόκειται, και η ψηφιοποίηση θα έχει φέρει τα πάνω – κάτω και αντίστροφα

Το συμβούλιο την εβδομάδα αυτή θα ‘εχει πολύ σημαντικά θέματα προς συζήτηση
Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας (Τηλεπικοινωνίες), 4 Ιουνίου 2021

Οι υπουργοί τηλεπικοινωνιών της ΕΕ θα συζητήσουν για την πρόταση πράξης για τη διακυβέρνηση δεδομένων, για μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας (οδηγία NIS2) και για την ψηφιακή πυξίδα του 2030.

Πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων

Επίσης, θα αξιολογήσουν την πρόοδο όσον αφορά το σχέδιο πράξης για τη διακυβέρνηση δεδομένων. Ο γενικός στόχος της πρότασης είναι να προωθήσει τη διαθεσιμότητα των δεδομένων για περαιτέρω χρήση με τους εξής τρόπους:

. αύξηση της εμπιστοσύνης στους «διαμεσολαβητές δεδομένων» (πάροχοι κοινοχρησίας δεδομένων)
. ενίσχυση διαφόρων μηχανισμών κοινοχρησίας δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ

Η πρόταση καθορίζει μέτρα πολιτικής που αποσκοπούν στην παροχή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην ΕΕ, δίνοντάς της τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων της.

Η Επιτροπή δημοσίευσε την πρότασή της τον Νοέμβριο του 2020· ήταν η πρώτη πρόταση της δέσμης μέτρων που εξαγγέλθηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δεδομένα.

Υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας

Το Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό της προόδου όσον αφορά την πρόταση οδηγίας σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση (αναθεωρημένη οδηγία NIS ή «NIS2»).

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση τον Δεκέμβριο του 2020, με στόχο την αντικατάσταση της ισχύουσας οδηγίας για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών. Η πρόταση ήταν μία από τις δράσεις που εξαγγέλθηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής κυβερνοασφάλειας της ΕΕ για την ψηφιακή δεκαετία. Στόχος της πρότασης NIS2 είναι η περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας και των ικανοτήτων αντιμετώπισης περιστατικών των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, των αρμόδιων αρχών και της ΕΕ συνολικά.

Ψηφιακή πυξίδα 2030

Το Συμβούλιο θα διεξαγάγει συζήτηση προσανατολισμού με θέμα «Ψηφιακή πυξίδα 2030: Πώς μπορεί να χαραχθεί η πορεία προς το ψηφιακό μέλλον της ΕΕ» με βάση την ανακοίνωση της Επιτροπής για την ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης.

Τον Οκτώβριο του 2020 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει ολοκληρωμένη ψηφιακή πυξίδα έως τον Μάρτιο του 2021. Η Επιτροπή εξέδωσε σχετική ανακοίνωση τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, στην οποία πρότεινε τη δημιουργία ψηφιακής πυξίδας για τη μετουσίωση των ψηφιακών φιλοδοξιών της ΕΕ για το 2030 σε συγκεκριμένους στόχους.

Άλλα θέματα

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για ορισμένα άλλα θέματα.

Η Προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με:

τον κανονισμό σχετικά με τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (κανονισμός για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες), τον κανονισμό για την περιαγωγή σε δημόσια δίκτυα κινητών επικοινωνιών εντός της Ένωσης (κανονισμός για την περιαγωγή), Ψηφιακή συνέλευση 2021.

Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με:

. τον κανονισμό για τη θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη (πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη)

. τον κανονισμό σχετικά με ένα πλαίσιο για μια ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα
Κοινή εργαλειοθήκη της Ένωσης για τη συνδεσιμότητα

Η λιθουανική αντιπροσωπία θα παρουσιάσει τον Λιθουανό υποψήφιο για τη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU).

Τέλος, η σλοβενική αντιπροσωπία θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της για την αναλαμβάνουσα Προεδρία.

Πηγή:pelazkarabo.blogspot.com – Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση, χωρίς τροποποιήσεις του κειμένου