Αυτές τις μεγάλες γιορτές του Πάσχα, τις 50 ημέρες της Λαμπρής, οσοι και όσες τις ζήσαμε και τις ζούμε, διαπιστώνουμε, ξανά, τον αναντικατάστατο ρόλο των ιερέων. Κεντρικές προσωπικότητες. Χωρίς αυτούς, καμία λειτουργία, καμία εκκλησιαστική γιορτή, χωρίς Λαμπρή!

Αυτά, για το εντός του Ναού έργο των ιερέων, και το σχετικό έργο, εκτός Ναού.

Ωστόσο, από τη μικρή εμπειρία, που έχω, πολλοί ιερείς πέρα από έργο αυτό, αναπτύσσουν δράσεις σημαντικές, με έντονη ανθρωπιστική διάσταση, κοινωνική, μορφωτική, πολιτιστική, και βέβαια θρησκευτική.

Οι δραστηριότητές, αυτές, που συνήθως παραμένουν λίγο γνωστές, συνθέτουν κατά έναν ασυνήθη τρόπο, έναν γιγάντιο, άυλο πλούτο. για τους  Έλληνες και την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες .

Ιερομόναχος Πατήρ Αθανάσιος της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας, του Αγίου Όρους. Ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Η πρώτη συνέντευξη με ιερέα είναι αυτή που με πολύ προθυμία, απλότητα και ευγένεια, μου παραχώρησε ο Ιερομόναχος Πατήρ Αθανάσιος, ο Σιμωνοπετρίτης, ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Ημουν, τότε, στον 9.84, όπου επί περίπου δέκα χρόνια, (σχεδόν από το ξεκίνημα του Σταθμού), εργάστηκα, και εκεί, ως ρεπόρτερ του ευρωπαϊκού και διπλωματικού ρεπορτάζ, και έχοντας για ένα διάστημα, την εκπομπή: “ Η ώρα της Ευρώπης” και το “Λεπτό της ΕΟΚ”. Τον Πατέρα Αθανάσιο γνώρισα στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης, στην Αθήνα, αρχές του 1990, με θέμα την παρουσίαση ενός τόμου, για τη Σιμωνόπετρα.

Τη συνέντευξη παρουσίασα στον Σταθμό του Δήμου της Αθήνας, τον 9,84.  Ακολούθησαν και άλλες. Μου μίλησε για το Άγιο Όρος, «Το Περιβόλι της Παναγίας», για τους μοναχούς Γνώρισε και μιλούσε με τον Πατέρα Παΐσιο, τον Πατέρα Πορφύριο, τότε, και Αγίους, σήμερα, για το πόσες χώρες έχουν εκεί παρουσία στο Άγιο Όρος, εκπροσώπους, για τους επισκέπτες από όλον τον κόσμο, και βέβαια για την ΠΑΝΑΓΙΑ. Είναι η Μητέρα μας, έλεγε.

Σε κάποια στιγμή ρώτησα αν έχει δει θαύματα, η, αν έχουν γίνει εκεί. Γέλασε και μου απάντησε, περίπου, αν θεωρούσα, πως δεν είναι καλά, και ανέβηκαν τα κατσάβραχα. Μου ανέφερε θαύματα, τα οποία και μετάδωσα, μαζί με όλη τη συνέντευξη. Αργότερα, διαπίστωνα τον πλούτο και την πολυμέρεια των γνώσεών του, σε ομιλίες που έκανε στα βιβλία που έγραψε και έγραφε, το μεγαλείο του ανθρώπου, την προσφορά του καλόγερου.

Έμαθα, πως έχει οριστεί και είναι ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Πως γράφει τους ύμνους για όλους τους νέους Αγίους. Έμαθα και μαθαίνω, γιατί συνέχεια δημιουργεί.

Όταν μια άλλη φορά τον επισκέφτηκα, ξανά για συνέντευξη, στο Μετόχι της Σιμωνόπετρας, στην Ανάληψη, στο Βύρωνα, όπου έμεινε λίγες ημέρες, μου είπε, πριν φύγω να περιμένω για λίγο, και κάπου πήγε. Γύρισε με ένα πακετάκι. Είχε διπλώσει σπανακόπιτα, που είχε φτιάξει ο ίδιος. Έτσι απλά!

Έως εδώ, σήμερα. Μια πολύ, πολύ μικρή εισαγωγή στον Πατέρα Αθανάσιο, τον Σιμωνοπετρίτη, τον Υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας,

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com