Σε ένα άρθρο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενώνει Ευρωπαίους και Αφρικανούς ηγέτες για μια νέα συμφωνία για την Αφρική.

Στο σχετικό άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

Ο εμβολιασμός, είναι η πιο σημαντική οικονομική πολιτική στον κόσμο αυτή τη στιγμή: τα οφέλη του υπολογίζονται σε τρισεκατομμύρια, το κόστος σε δισεκατομμύρια. Είναι η επένδυση με την υψηλότερη απόδοση βραχυπρόθεσμα. Πρέπει επομένως να κινητοποιήσουμε καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα για να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση του ACT Accelerator, προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο κάλυψης εμβολιασμού της Αφρικής, που ορίστηκε στο 60-70% από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής. Καλούμε το ΔΝΤ να αναγνωρίσει τη χρήση ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (SDRs, η μονάδα λογαριασμού του Ταμείου) για τη χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας.

Επιπλέον, όπως επιβεβαιώνει η Διακήρυξη της Ρώμης για την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Υγεία στις 21 Μαΐου, το κλειδί για την καταπολέμηση των μελλοντικών πανδημιών είναι η μεταφορά όχι μόνο αδειών αλλά και εμπειρογνωμοσύνης σε παραγωγούς εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Εν αναμονή της σύναψης συμφωνίας για την πνευματική ιδιοκτησία που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η Αφρική πρέπει να είναι σε θέση να παράγει εμβόλια χρησιμοποιώντας τεχνολογία messenger RNA (mRNA) και να σπάει μια συμφωνία, στο πλαίσιο του ΠΟΕ, σχετικά με τις εμπορικές πτυχές της πνευματικής ιδιοκτησίας Δικαιώματα (TRIPS) καθεστώς. Με την ώθηση της συνόδου κορυφής του Παρισιού για Αφρικανούς, Ευρωπαίους και οικονομικούς ηγέτες, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου, τέτοιες συνεργασίες παραγωγής θα χρηματοδοτηθούν και θα προχωρήσουν τους επόμενους μήνες.

Το δεύτερο συστατικό μιας νέας συμφωνίας για την Αφρική είναι οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην υγεία, την εκπαίδευση και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να επιτρέψουμε στην Αφρική να περιορίσει αυτές τις δαπάνες από δαπάνες για επενδύσεις σε ασφάλεια και υποδομές, εμποδίζοντας την ήπειρο να πέσει σε έναν νέο κύκλο υπερβολικού χρέους. Βραχυπρόθεσμα, παρά τη θεαματική επιτυχία ορισμένων αφρικανικών χωρών να αξιοποιήσουν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι ιδιωτικοί πιστωτές δεν θα παρέχουν τους απαραίτητους χρηματοοικονομικούς πόρους.

Η Αφρική, επισημαίνεται, στο σχετικό άρθρο, χρειάζεται ένα θετικό σοκ εμπιστοσύνης. Η διάσκεψη κορυφής του Παρισιού μάς επέτρεψε να ενοποιήσουμε μια συμφωνία για μια νέα κατανομή SDR ύψους 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά, 33 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν σε αφρικανικές χώρες. Τώρα θέλουμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο με δύο εθελοντικές δεσμεύσεις.

Πρώτον, χρειαζόμαστε μια δέσμευση από άλλες χώρες να κινητοποιήσουμε μέρος των κονδυλίων SDR για την Αφρική. Ως πρώτο βήμα, αυτή η εκ νέου διοχέτευση πόρων θα επιτρέψει την απελευθέρωση ενός αρχικού κατωφλίου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Αφρική (και τις ευάλωτες χώρες αλλού).

Δεύτερον, τα αφρικανικά ιδρύματα πρέπει να συμμετέχουν στη χρήση αυτών των SDR για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της ηπείρου και την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του 2030. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια αναθεώρηση της διεθνούς χρηματοοικονομικής μας αρχιτεκτονικής που δίνει μεγαλύτερο βάρος στα αφρικανικά ιδρύματα.

Καλούμε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να κάνουν αυτή τη διπλή δέσμευση.

Τέλος, πρέπει να επικεντρωθούμε στο κύριο πλεονέκτημα της Αφρικής: τον επιχειρηματικό δυναμισμό της. Οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της ηπείρου αποτελούν τη σωτηρία για το μέλλον των γυναικών και των νέων της Αφρικής, αλλά ο ιδιωτικός τομέας είναι όμηρος της ανεπίσημης και της υποχρηματοδότησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της πρόσβασης των Αφρικανών επιχειρηματιών στη χρηματοδότηση στοχεύοντας τις πιο κρίσιμες φάσεις των έργων τους, ιδίως την εκκίνηση.

Ο στόχος της συνόδου κορυφής του Παρισιού ήταν να επιτευχθεί συμφωνία για τέσσερις στόχους: καθολική πρόσβαση σε εμβόλια COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής στην Αφρική. ενίσχυση των παναφρικανικών θεσμικών οργάνων και ρόλων σε μια νέα διεθνή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική επανέναρξη δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων · και υποστήριξη μεγάλης κλίμακας χρηματοδότησης του αφρικανικού ιδιωτικού τομέα. Το καθήκον μας τους επόμενους μήνες θα είναι να προωθήσουμε αυτούς τους στόχους σε διεθνή φόρουμ και ως μέρος της επερχόμενης εξάμηνης θητείας της Γαλλίας ως προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το σχόλιο υπογράφεται από τον: Charles Michel, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλίας · Paul Kagame, Πρόεδρος της Ρουάντα · Cyril Ramaphosa, Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής · Macky Sall, Πρόεδρος της Σενεγάλης · António Costa, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας · Pedro Sánchez Pérez-Castejón, Πρωθυπουργός της Ισπανίας · Alexander De Croo, πρωθυπουργός του Βελγίου · Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής · Mohammed bin Salman, πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας · Mohammed bin Zayed, πρίγκιπας του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι · Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo, Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης · Faure Gnassingbé, Πρόεδρος του Τόγκο · Alassane Ouattara, Πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού · Abdel Fattah el-Sisi, Πρόεδρος της Αιγύπτου · Filipe Nyusi, Πρόεδρος της Μοζαμβίκης Muhammadu Buhari, Πρόεδρος της Νιγηρίας · Roch Marc Christian Kaboré, Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο · Azali Assoumani, Πρόεδρος των Κομορών Nana Akufo-Addo, Πρόεδρος της Γκάνας · João Lourenço, Πρόεδρος της Αγκόλα · Sahle-Work Zewde, Πρόεδρος της Αιθιοπίας · Mohamed Ould el Ghazouani, Πρόεδρος της Μαυριτανίας · Kaïs Saïed, Πρόεδρος της Τυνησίας · Bah N’Daw, πρώην πρόεδρος του Μάλι · Μοχάμεντ Μπαζούμ, Πρόεδρος του Νίγηρα · Albert Pahimi Padacke, πρωθυπουργός του Τσαντ · Abdalla Hamdok, πρωθυπουργός του Σουδάν · Denis Sassou Nguesso, Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κονγκό · Patrice Talon, Πρόεδρος του Μπενίν · Paul Biya, Πρόεδρος του Καμερούν · και η Moussa Faki, πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης. Sahle-Work Zewde, Πρόεδρος της Αιθιοπίας · Mohamed Ould el Ghazouani, Πρόεδρος της Μαυριτανίας · Kaïs Saïed, Πρόεδρος της Τυνησίας · Bah N’Daw, πρώην πρόεδρος του Μάλι · Μοχάμεντ Μπαζούμ, Πρόεδρος του Νίγηρα · Albert Pahimi Padacke, πρωθυπουργός του Τσαντ · Abdalla Hamdok, πρωθυπουργός του Σουδάν · Denis Sassou Nguesso, Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κονγκό · Patrice Talon, Πρόεδρος του Μπενίν · Paul Biya, Πρόεδρος του Καμερούν · και η Moussa Faki, πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης. Sahle-Work Zewde, Πρόεδρος της Αιθιοπίας · Mohamed Ould el Ghazouani, Πρόεδρος της Μαυριτανίας · Kaïs Saïed, Πρόεδρος της Τυνησίας · Bah N’Daw, πρώην πρόεδρος του Μάλι · Μοχάμεντ Μπαζούμ, Πρόεδρος του Νίγηρα · Albert Pahimi Padacke, πρωθυπουργός του Τσαντ · Abdalla Hamdok, πρωθυπουργός του Σουδάν · Denis Sassou Nguesso, Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κονγκό · Patrice Talon, Πρόεδρος του Μπενίν · Paul Biya, Πρόεδρος του Καμερούν · και η Moussa Faki, πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης. Πρόεδρος του Καμερούν · και η Moussa Faki, πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης. Πρόεδρος του Καμερούν · και η Moussa Faki, πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com – Επιτρέπεται η αναδημοσίευση χωρίς τροποποιήσεις του κειμένου