Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα με τα οποία καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με την εργασία στην ΕΕ.

Πέρα από το ανθρώπινο κόστος,το σχετικό ετήσιο οικονομικό κόστος σε όλη την ΕΕ για δαπάνες ιατρικής φροντίδας και απώλεια παραγωγικότητας εκτιμάται μεταξύ 4 και 7δισ ευρώ.

Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα του μεταβαλλόμενου κόσμου της εργασίας, μεταξύ άλλων όσον αφορά τους ψυχολογικούς κινδύνους, τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων εργαζομένων.

Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το άγχος που συνδέεται με την εργασία είναι από τις πιο δύσκολες, και χρήζουσες επείγουσας αντιμετώπισης, πηγές ανησυχίας για την ΕΑΥ. Σχεδόν οι μισοί από το σύνολο των εργαζομένων στην ΕΕ θεωρούν ότι το εργασιακό άγχος αποτελεί κοινή πρόκληση στον χώρο εργασίας τους.

Πάνω από το ένα τέταρτο όλων των εργαζομένων αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν εργασιακό άγχος καθ’ όλον ή κατά τον περισσότερο χρόνο εργασίας τους. οι πιο συχνά αναφερόμενες αιτίες εργασιακού άγχους είναι η εργασιακή ανασφάλεια, η υπερωριακή απασχόληση ή το ακανόνιστο ωράριο εργασίας, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, και η παρενόχληση και η βία στην εργασία. Σχεδόν στο 80 % των χώρων εργασίας στην ΕΕ-28 αναγνωρίζεται η παρουσία ενός τουλάχιστον ψυχοκοινωνικού παράγοντα κινδύνου.

Σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου,πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Μεταξύ του 45 % και του 55 % των γυναικών στην ΕΕ-28 έχουν αντιμετωπίσει σεξουαλική παρενόχληση από την ηλικία των 15 ετών και 32 % αυτών των γυναικών δηλώνουν ότι ο δράστης ήταν κάποιος από τον εργασιακό τους χώρο.