Σήμερα, οι υπουργοί της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για την έρευνα και την καινοτομία συναντώνται στις Βρυξέλλες υπό τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων θεμάτων, προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Η γερμανική υπουργός Παιδείας και Έρευνας Anja Karliczek θα προεδρεύσει της συνεδρίασης.

Σημειώνεται, πως για πρώτη φορά μετά τη συνάντησή τους για άτυπη σύνοδο τον Ιούλιο κατά την έναρξη της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου, οι υπουργοί της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για την έρευνα και την καινοτομία συναντώνται στις Βρυξέλλες για σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας (COMPET).

Η συνεδρίαση θα αρχίσει με συζητήσεις για την έγκριση γενικής προσέγγισης σχετικά με την πρόταση της γερμανικής Προεδρίας για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2021-2027.

«Ορίζων Ευρώπη»

Το «Ορίζων Ευρώπη» είναι το πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία για τα έτη 2021 έως 2027.

Με βάση πρόταση της γερμανικής Προεδρίας, οι υπουργοί θα κληθούν να εγκρίνουν γενικές προσεγγίσεις για:

. Τον κανονισμό «Ορίζων Ευρώπη»

. Το ειδικό πρόγραμμα υλοποίησης του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη»
Η πρόταση περιλαμβάνει τα εκκρεμή ζητήματα που δεν καλύπτονται από τη συναντίληψη που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 27 Μαρτίου 2019. Τα κύρια σημεία συνδέονται με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ:

. Πρόσθετη χρηματοδότηση από το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ Next Generation EU (NGEU)
. Κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη»
. Διεθνής συνεργασία και σύνδεση τρίτων χωρών
. Τεχνικές διατάξεις που επιτρέπουν συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ
προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Σημειώνεται, πως ο πρόγραμμα θα πρέπει να συνεισφέρει στην αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην ΕΕ και στα κράτη μέλη, ώστε να συμβάλει με τον τρόπο αυτό στην επίτευξη συνολικών επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη που θα αντιστοιχούν στο 3% τουλάχιστον του ΑΕΠ της Ένωσης. Η επίτευξη του στόχου θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη και από τον ιδιωτικό τομέα να συμπληρώσουν το πρόγραμμα με τις δικές τους ενισχυμένες επενδυτικές δράσεις στον τομέα της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, η υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας Anja Karliczek θα πραγματοποιήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την Mariya Gabriel, Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com