Mετά από 16 χρόνια θα ξαναδούμε πιο φωτεινά από αύριο στις 8 μ.μ. τα μνημεία του βράχου της Ακρόπολης. Φωτίζονται για πρώτη φορά από την διεθνούς φήμης σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ όλα τα μνημεία του Ιερού Βράχου από το Παρθενώνα μέχρι και τα σπήλαια που βρίσκονται πέριξ του βράχου.

Ο φωτισμός που θα εγκαινιαστεί αύριο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και  της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, εστιάζεται σε  9 σημεία: στο Βράχο, στα Τείχη, στον Παρθενώνα, στα Προπύλαια, στο Ναό της Αθηνάς Νίκης, στο Ερέχθειο, στο Θέατρο του Διονύσου, στη Στοά του Ευμένους και στο Διονυσιακό Ιερό.

Η μελέτη του φωτισμού περιλαμβάνει για πρώτη φορά πέντε ακόμη μνημεία: Το μνημείο του Θρασύλλου, τους Χορηγικούς Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν ζωντανά το νέο φωτισμό της Ακρόπολης, σε live streaming, διαθέσιμο από τον ιστότοπο digitalculture.gov.gr του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  από το κανάλι YouTube του Ιδρύματος Ωνάση ενώ θα μεταδίδεται απευθείας και από την ΕΤ1. 

Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως γίνεται πράξη η υπόσχεσή της να αναβαθμιστούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες στην Ακρόπολη των Αθηνών. «Η εικόνα της Ακρόπολης, του κορυφαίου μνημείου μας, αντικατοπτρίζει και εκπέμπει την εικόνα της χώρας. Εν μέσω της πανδημίας είναι πολύ σημαντικό η Αθήνα να μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, αλλά και απανταχού στον πλανήτη, μια νέα, αναβαθμισμένη εικόνα του Ιερού Βράχου. Με τον νέο φωτισμό επιτυγχάνεται η ανάδειξη του Βράχου, των Τειχών, του Παρθενώνα και των άλλων μνημείων, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου τους». 

Η νέα μελέτη του φωτισμού διαβαθμίζει τις εντάσεις και τις αποχρώσεις του λευκού, μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών μερών των μνημείων ώστε να αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία και να γίνονται αντιληπτά, το ανάγλυφο, το βάθος και η πλαστικότητά τους. Στο πλαίσιο της τεχνικής αναβάθμισης, μειώνεται το φαινόμενο της φωτορύπανσης.

Ολοκληρώθηκε η  αντικατάσταση των ηλεκτρικών πινάκων, των υφιστάμενων λαμπτήρων (τύπου HID) με 609 (40% λιγότερους σε σχέση με πριν) φωτιστικούς προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για περισσότερα από 20 χρόνια. Τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης.

Εξοικονομούν περισσότερο από 65% στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ είναι αυτόνομα ρυθμιζόμενα σε όλα τα επίπεδα προσφέροντας σημαντική ευελιξία στην δημιουργία διαφορετικών σεναρίων φωτισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι βελτιώθηκαν οι οδεύσεις των καλωδιώσεων στα μνημεία και κατ’ επέκταση της αισθητικής του χώρου.