Της Ζωής Τόλη

Ομμάτια δακρωμένα – Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα», το καινούριο έργο της Τάνιας Χαροκόπου, σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη , υπό την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Στο «Ράδιο Σίτι», στις 8 Νοεμβρίου του 2019, γίνεται η πολυαναμενόμενη έναρξη αυτής της ιδιαίτερης δουλειάς, της συγγραφέως Τάνιας Χαροκόπου, σε συνεργασία με τον αξιόλογο Δήμο Αβδελιώδη.

Ένα σημαντικό θεατρικό έργο , με συμφιλιωτικό χαρακτήρα. Μία συμφιλίωση με το παρελθόν, ώστε χωρίς στρουθοκαμηλισμούς, να αντικρίσουμε το μέλλον. Εξάλλου χωρίς μνήμη, κανείς λαός δεν επιβιώνει.

Πρόκειται για μία ερωτική / δραματική ιστορία, που διαδραματίζεται στην Τραπεζούντα, βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα που αφορούν στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Οι προθέσεις της ευαίσθητης, σε ιστορικά θέματα, Τάνιας Χαροκόπου, δεν χαρακτηρίζονται από ζήλο για αναβίωση της θηριωδίας ή του μίσους της εποχής εκείνης, αλλά στην ανάγκη να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους.

Η αναμόχλευση του παρελθόντος, δεν αποτελεί αυτοσκοπό, ούτε κάποια προπαγανδιστική επιθυμία. Το ζητούμενο είναι απλώς να φωτιστούν σκοτεινές /συγκεκαλυμμένες πτυχές μιας όλόκληρης περιόδου που χρωμάτισε με μελανά χρώματα ανείπωτες βαρβαρότητες.

Η 19η Μαίου, ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή, το 1994, ως «Ημέρα Μνήμης, για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».  Γενικότερα η διαδικασία εξόντωσης του ελληνισμού, διήρκεσε από το 1914, έως το 1923. «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν, ό,τι είναι αληθές», σημειώνει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

Μία ομάδα έμπειρων ηθοποιών πλαισιώνουν αυτή τη θεατρική απόπειρα.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά, οι: Βερόνικα Αργέντζη, Τάκης Βαμβακίδης, Λευτέρης Δημητρόπουλος, Γεωργία Ζώη, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Fide Kioksal, Σταύρος Νικολαΐδης, Ειρήνη Παπαδοπούλου και Δημήτρης Πετρόπουλος.
Φιλική συμμετοχή η Χριστίνα Σαχινίδου.

Τη μουσική συνθέτει και εκτελεί σε παγκόσμια πρώτη, ο γνωστός λυράρης – τραγουδιστής Θεόφιλος Πουταχίδης. Ένας αυθεντικός παραδοσιακός καλλιτέχνης.
«Εκεί που οι σκέψεις γίνονται λέξεις, για να τις τραγουδήσουν τα χείλη των ερωτευμένων».
Πάνω στη σκηνή θα παίζεται μουσική με παραδοσιακά όργανα ( χαλί, κλπ ) και θα ακούγονται τραγούδια σε όλη τη διάρκεια του έργου.

Συντελεστές:
Κείμενο αφήγησης – κινηματογράφηση: Δήμος Αβδελιώδης, καλλιτεχνικός σχεδιαστής – σκηνογράφος – ενδυματολόγος: Ανθή Πετρουλάκη. Κατασκευή κοστουμιών: Οίκος Τρανούλη. Video Art – Φωτογραφίες: Ευάγγελος Τσαρούμης.
Κομμώσεις – μακιγιάζ -μανικιούρ – πεντικιούρ: Teta’s Beauty Salon.
Επιμέλεια παραγωγής: Τέτα Καμπουρέλη.

Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟΚΙΝΗΜΑ PRODUCTION – Βασίλης Γκουρούσης.
Σύμβουλος παραγωγής – Επικοινωνία και Προβολή – Νταίζη Λεμπέση.
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Δημήτρης Μουζακίτης.

«Ομμάτια δακρωμένα – Ένα γράμμα για την Τραοεζούντα», μία πλούσια θεατρική δημιουργία που ευελπιστεί να αφήσει το προσωπικό της στίγμα, αυτό το χειμώνα.

«Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου». Διονύσιος Σολωμός