Η κυβέρνηση  άνοιξε την βεντάλια των μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης του υπουργείο Εσωτερικών ο Πάνος Σκουρλέτης υποδέχτηκε όλα τα συναρμόδια υπουργεία για τον συντονισμό των ενεργειών για την εξομάλυνση της  έντασης των τελευταίων ημερών.

Στην εισαγωγή του ο υπουργός  τόνισε πως «έχουμε συνείδηση για το συμβάν και η πρόθεσή μας είναι να λύσουμε το πρόβλημα που λιμνάζει λόγω πολυετούς καθυστέρησης.

Παρόντες η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός  Παιδείας Kώστας Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος  Βασιλειάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης,οι αντιπεριφερειάρχες  Φιλίππου-Βασιλείου και οι 4 αντιδήμαρχοι του Μενιδίου.

Ο Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε πως οι δράσεις είναι συντονισμένες με μέτρα βραχυ και μεσοπρόθεσμου ορίζοντα.

Στόχος να σπάσουν οι γκρίζες ζώνες  με καθαρούς φωτισμένους δρόμους, συμμετοχή των παιδιών Ρομά σε σχολεία, προγράμματα εμβολιασμού και αναθεώρηση του πλαισίου οπλοκατοχής.

Γαβρόγλου: Ίσες ευκαιρίες σε παιδιά Ρομά

Παρουσίασε τις επεμβάσεις  που θα γίνουν άμεσα:

-Μείωση των μαθητών Ρομά από 25 σε 15 στα σχολεία που φοιτούν

-Κοινωνικός λειτουργός για διαμεσολάβηση μεταξύ σχολείου-οικογένειας

-Υποχρεωτική παρακολούθηση ημερήσιου σχολείου μέχρι τις 4 το μεσημέρι

-Υποχρεωτική σχολή Γονέων

-Νομικό καθεστώς ώστε μαθητές Ρομά να μπαίνουν χωρίς εξετάσεις σε ΤΕΙ ή αστυνομικές σχολές

-Συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς της περιοχής άμεσα

 

Φωτίου: Οργανόγραμμα μετεγκατάστασης καταυλισμών πανελλαδικά

Ανέφερε την δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και την τελική χαρτογράφηση των καταυλισμών. Οι 325 καταυλισμοί στη χώρα φιλοξενούν τους Ρομά σε συνθήκες εξαθλίωσης .

 

Στόχος η μετεγκατάσταση σε καλύτερες συνθήκες , η δημιουργία εργασίας  και η κοινωνική ένταξη  των Ρομά . Επίσης ένταξη στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης(ΚΕΑ) με τον όρο να πηγαίνουν σχολείο.

Επίσης ανακοίνωσε την ένταξη των σχολείων του Μενιδίου στο πρόγραμμα των 120.000 σχολικών γευμάτων από 1η Οκτωβρίου. Οι δράσεις αυτές καταλύουν τα γκέτο και τις διαχωριστικές γραμμές.

Τόσκας: Ισχυρό πλήγμα στην παραβατικότητα

Αναγνώρισε το πλέγμα λαθών που έχουν γίνει για δεκαετίες και το χρέος να αντιστραφεί η κατάσταση. Ο διπλασιασμός των αστυνομικών ελέγχων  δεν επαρκεί και ανακοίνωσε την αστυνομική συνεργασία με το δήμο Φυλής με παροχή αυτοκινήτων-τζιπ.

Επίσης θα προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε περιοχές που μαστίζονται από ναρκωτικά και παράνομες οπλοκατοχές.

Πολάκης: Ασπίδα υγείας για όλους

Οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας θα επιθεωρήσουν το ρέμα της Εσχατιάς, θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και θα υπάρχει διαρκής παρουσία μονάδας ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ.

Τέλος θα δημιουργηθεί Τοπική Μονάδα Υγείας πλήρωνς στελεχωμένη από παθολόγο  και νοσηλευτές με σκοπό να μην περιθεριοποιηθεί  καμιά περιοχή.

Βασιλειάδης: Ο αθλητισμός ενώνει

Ανακοίνωσε την πρόθεση της ΓΓΑ να αυξήσει σε 75 από 50 τα προγράμματα Άθλησης στο δήμο και την πρόσληψη 18 γυμναστών.

Οι αθλητικές υποδομές θα βελτιωθούν και θα αναβαθμιστεί το Ολυμπιακό Χωριό με απώτερο κέρδος την κοινωνικοποίηση των Ρομά.

Φιλίππου: Για τις Αχαρνές  μεροληπτούμε θετικά

Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής , ο αντιπεριφεριάρχης ανέπτυξε το σχέδιο επισκευής  52 σχολείων της περιοχής ύψους 1,5 εκατ. Ευρώ καθώς και τοις παιδικές  χαρές ύψους 650.000 ευρώ.

Σημαντικό μέλημα για την αντιπλημμυρική θωράκιση από τα ρέματα της Πάρνηθας και τόνισε αν χρειαστεί θα γκρεμίσουν σπίτια.