Της Ζωής Τόλη

«Οι Στοιχειωμένοι», του Δημήτρη Μαραμή, ένα σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ, στο Μέγαρο Μουσικής στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, θα παρουσιαστεί στις 28 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου.

Παρακολουθήσαμε τη γενική δοκιμή της μουσικοθεατρικής αυτής παράστασης που βασίζεται στα αυθεντικά αριστουργήματα της ελληνικής παράδοσης, στο Γιοφύρι της Άρτας, του Νεκρού αδελφού και το Στοιχειό της Χάρμαινας (ζωντανός θρύλος της Άμφισσας), σε ποίηση του Σωτήρη Τριβιζά.

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο ταλαντούχος Θάνος Παπακωνσταντίνου, ενώ στη μουσική διεύθυνση και στο πιάνο συναντάμε το συνθέτη Δημήτρη Μαραμή. Ενορχηστρωτικά επιλέχτηκαν κυρίως ξύλινα και χάλκινα πνευστά που χειρίζονται δεξιοτέχνες μουσικοί.

Οι φωνές των οχτώ τραγουδιστών αρμονικά συνδυασμένες δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τη θεματική των τριών τραγουδιών, που ισοδυναμούν με μικρές τραγωδίες. Στοιχεία γκοθ, κλίμα απόκοσμο, λυρικές εξάρσεις, πάθος, εκρηκτικές ερμηνείες, στοιχειοθετούν τον ιστό αυτής της σύμπραξης των δημοτικών τραγουδιών που λειτουργούν ως τριλογία. Λόγος, έκφραση και κίνηση συνθέτουν ένα καλλιτεχνικό προϊόν, ποιοτικό, εφάμιλλο μεγάλων, ακριβών, ξένων παραγωγών.

Ένα μίγμα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, αλλά και αναφορές από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, διαχέονται στο χώρο, προσφέροντας στο κοινό ένα προσοδοφόρο μελωδικό σύνολο. Ένα σύνολο που ενισχύεται από τις εξαιρετικές χρωματικές νότες των ερμηνευτών με τις ιδιαίτερες έντεχνες πινελιές.

Μια αξιόλογη δημιουργία που μας φέρνει σε επαφή με λαϊκές αντιλήψεις, φόβους, φαντάσματα, στοιχειά και μύθους του απώτερου παρελθόντος. Ο κόσμος αυτός εκπέμπει μία ιδιάζουσα σαγήνη με χορογραφημένο ρυθμό, μας συνδέει με το συλλογική μνήμη των προγόνων και παράλληλα πετυχαίνει και την ένωση με τις ρίζες μας. Νιώθουμε την αλήθεια εκείνης της εποχής που στερημένη οικονομικής ευμάρειας, ήταν πλούσια σε συναίσθημα, αθωότητα, γοητεία και θεϊκή αίγλη.

Ερμηνεύουν καταπληκτικά οι Αργυρώ Καπαρού, Θοδωρής Βουτσικάκης, Βασιλική Καρακώστα, Ελένη Δημοπούλου, Βασίλης Δημακόπουλος, Λητώ Μεσσήνη, Σταμάτης Πακάκης και Νίκος Ζιάζιαρης.

Τα πλούσια / καλαίσθητα σκηνικά και τα «ενεργειακά» κοστούμια επιμελήθηκε με επιτυχία η Νίκη Ψυχογιού και τους υπαινικτικούς φωτισμούς η Χριστίνα Θανάσουλα. Η πολυκύμαντη, ονειρεμένη μουσική συμπληρώνει την πράξη σαν αναπόσπαστο μέρος της δραματουργίας.
«Οι Στοιχειωμένοι», ένα άρτιο μουσικοθεατρικό έργο, σκοτεινό, υποβλητικό, καθηλωτικό, επικολυρικό. Ένα πρωτότυπο μιούζικαλ, μια παράσταση με αισθητική.