Μεταφέρθηκε η Βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου σε κτήριο της ΕΡΤ στο Γέρακα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο, εάν και πότε το πολύτιμο αυτό υλικό θα είναι διαθέσιμο στους ερευνητές.

Γιατί μια Βιβλιοθήκη κλειστή, δεν επιτελεί κανένα ρόλο, είναι μία αποθήκη βιβλίων και χειρογράφων. Πρόκειται ασφαλώς για μια προσωρινή λύση καθώς η Βιβλιοθήκη θα έπρεπε να στεγάζεται στον ίδιο χώρο με τις υπηρεσίες του Κέντρου Μελέτης του Ελληνικού Θεάτρου.

Η Βιβλιοθήκη αυτή στεγαζόταν σε μισθωμένο κτήριο της οδού Καραμανλάκη 7 όπου είχε γίνει πρόσφατα διάρρηξη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Θεατρικού Μουσείου Κώστα Γεωργουσόπουλο «η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα, 34.000 περίπου τόμους για το θέατρο, που χρονολογούνται από το 1736, εκατοντάδες χειρόγραφα από το 1860, δημοσιεύματα για το θέατρο, αφίσες, καθώς και το Αρχείο Αποκομμάτων. Επίσης, το ΚΜΕΕΘ – ΘΜ έχει προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και λειτουργεί με ηλεκτρονικό σύστημα μηχανογράφησης, παρέχοντας άμεσα πλήρη στοιχεία σε κάθε ερευνητή».

Πολύτιμο είναι και το αρχείο με τις μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις, ηχογραφημένες ραδιοφωνικές θεατρικές εκπομπές, ηχητικό υλικό μουσικών επενδύσεων παραστάσεων, μαγνητοσκοπημένες τηλεοπτικές παραστάσεις όπως επίσης και ολόκληρο το κινηματογραφικό αρχείο του Αριστείδη Καρύδη.

Η μεταφορά ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Μεταφέρθηκαν 873 χαρτοκιβώτια με βιβλία, φακέλους κι άλλα αντικείμενα, 11 γραφεία και 26 καρέκλες. Τη γενική εποπτεία και τον σχεδιασμό της μεταφοράς του υλικού είχε αναλάβει η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με υπαλλήλους του Θεατρικού Μουσείου.