Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε το γνωστό Χειρουργό Ορθοπεδικό, Στέργιο Ζαχαρίου, και συζήτησαν για τις παθήσεις ώμου, ένα θέμα υγείας που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο.

Κύριε Ζαχαρίου, ποια είναι τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την ρήξη του τένοντα ώμου;

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν οξύ πόνο στην κίνηση, ιδιαίτερα κατά την προσπάθεια άρσης κάποιου μικρού ή μεγάλου βάρους, η αίσθηση τριβής και «τριξίματος» σε ορισμένες κινήσεις, καθώς και η πλήρης αδυναμία στην ανύψωση του χεριού αλλά και στις περιστροφικές κινήσεις. Επίσης, συνηθισμένος είναι ο πόνος κατά την διάρκεια της νύχτας και σε κατάσταση ηρεμίας.

Οι οξείες ρήξεις τένοντα, κυρίως μετά από τραυματισμό, δημιουργούν έντονους πόνους στον ασθενή. Πότε ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό;

Η ρήξη του τένοντα ώμου είναι απαραίτητο ν’ αντιμετωπιστεί άμεσα κι αποτελεσματικά διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να επιδεινωθεί και να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το μέγεθος του τραυματισμού, τη χρονιότητα της ρήξης και την κατάσταση των μυών.

Γιατρέ, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την τενοντίτιδα ώμου;

Οι τένοντες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση της κίνησης του άνω άκρου. Χάρη σ’ αυτούς, οι μύες εφάπτονται στα οστά και έτσι το χέρι αποκτά τη δυνατότητα να κινηθεί στο χώρο. Η Τενοντίτιδα Ώμου είναι μία πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων και αποτελεί τη συχνότερη αιτία πόνου και δυσκαμψίας στον ώμο.

Χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο (ως πρωταρχικό σύμπτωμα) και περιορίζει σημαντικά την κίνηση του χεριού.  Η συχνότερη αιτία της Τενοντίτιδας Ώμου είναι η υπερβολική καταπόνηση κι οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί του τένοντα.

Ποια συμπτώματα προμηνύουν την τενοντίτιδα ώμου;

Το κύριο (κι ενίοτε το μοναδικό) σύμπτωμα της Τενοντίτιδας Ώμου είναι ο πόνος, ο οποίος βέβαια ποικίλλει ανάλογα με την ένταση της καταπόνησης.

Στ’ αρχικά στάδια της Τενοντίτιδας Ώμου, υπάρχει ήπιο άλγος, το οποίο όμως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου περιορίζοντας τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.

Ο πόνος αυξάνεται σταδιακά και συχνά αντανακλά στον αγώνα ή/και στον αυχένα.

Ο πόνος λόγω της Τενοντίτιδας Ώμου γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτός στις εξής περιπτώσεις:

Α) όταν ανυψώνουμε το χέρι πάνω ή πίσω από το κεφάλι ή στην πλάτη, β) όταν ξαπλώνουμε πάνω στο χέρι, πράγμα που σταδιακά καθίσταται αδύνατο αι γ)όταν σηκώνουμε κάποιο αντικείμενο με τεντωμένο χέρι.

Ο Στ. Ζαχαρίου

Τι ακριβώς είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα ώμου αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή αρθρίτιδας ώμου.

Πρόκειται για μία χρόνια, εκφυλιστική νόσο, που παρατηρείται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες και δεν έχει σαφή αιτία.

Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή φθορά του χόνδρου που βρίσκεται στις επιφάνειες του ώμου, η οποία προκαλεί τριβή μεταξύ των οστών της περιοχής με αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των οστικών επιφανειών και τη δημιουργία οστεοφύτων.

Στην πλειοψηφία τους, οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του ώμου ξεπερνούν την ηλικία των 65 ετών και ελαφρώς συχνότερα είναι άνδρες. Σε νεότερους ασθενείς συνήθως η οστεοαρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού στην περιοχή του ώμου, συχνότερα κάποιου κατάγματος.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ώμου;

 Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι συχνά λανθάνουσα και ο ασθενής αρχικά δεν δίνει τη δέουσα προσοχή.  Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ώμου ξεκινούν από τη αίσθηση διάχυτου πόνου στον ώμο. Στη συνέχεια, οι πόνοι κλιμακώνονται και συνοδεύονται από περιορισμό της κίνησης του ώμου και δυσκαμψία της άρθρωσης.  Έπειτα, ο πόνος γίνεται εντονότερος κατά τις διάφορες κινήσεις του ώμου, όπως η στροφή ή η απαγωγή, με συνέπεια ο ασθενής τελικά να προφυλάσσει ή/και να αποφεύγει τη χρήση του άνω άκρου λόγω ακριβώς αυτού του πόνου.

Στα τελικά στάδια της νόσου εκδηλώνεται τριγμός, καθώς τρίβονται τα οστά μεταξύ τους. Σε αυτό το τελικό στάδιο, δεν υπάρχει άλλη αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας από τη χειρουργική θεραπεία.