Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον γνωστό Αγγειολόγο- Αγγειοχειρουργό, Γεώργιο Ρόκα, στο ιατρείο του στην Αθήνα και συζήτησαν για ένα σημαντικό θέμα υγείας, τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς.

Συνήθως αποτελεί ένα αισθητικό ζήτημα, αλλά εάν δεν προσεχθεί έγκαιρα μπορεί να προξενήσει σοβαρότερα προβλήματα. Ο γιατρός απαντά στις ερωτήσεις μας και μας ενημερώνει! 

 Ο Αγγειολόγος- Αγγειοχειρουργός, Γεώργιος Ρόκας, διατηρεί τέσσερα ιατρεία με την επωνυμία Angio Laser Center στην Αθήνα, στη Ρόδο, στη Λάρισα και στη Λαμία. 

 

Κύριε Ρόκα, τί είναι οι ευρυαγγείες; 

 

Οι ευρυαγγείες είναι η παθολογική διάταση των μικρών κόκκινων ή μπλε φλεβών που διακρίνονται κάτω από την επιδερμίδα μας. Αν και συνήθως θεωρούνται μόνο κοσμητικό πρόβλημα, ενδέχεται να προξενούν και ενοχλήσεις (κάψιμο, αίσθημα βάρους, μούδιασμα, κράμπες κ.α.) ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η παρουσία τους αποτελεί σημάδι φλεβικής ανεπάρκειας. Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και ως αίτια αναφέρονται η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, οι ορμονικές διαταραχές, η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία, η παχυσαρκία, οι μικροτραυματισμοί καθώς και οι επιπλοκές από αισθητικές θεραπείες κυτταρίτιδας, σύσφιξης, κ.α..  

 

Πού εντοπίζονται οι ευρυαγγείες; 

 

Συνηθέστερα, οι ευρυαγγείες εντοπίζονται στην εσωτερική και στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού και του γόνατος, στην έσω επιφάνεια της κνήμης και του αστραγάλου, στην έξω επιφάνεια του ποδιού αλλά και στην περιοχή του κορμού και του προσώπου. Το μέγεθος των ευρυαγγειών ποικίλει (0,1mm – 3mm) και ενδέχεται να εμφανίζονται είτε ως μεμονωμένοι (τριχοειδείς) φλεβικοί κλάδοι είτε ως εκτεταμένοι φλεβικοί σχηματισμοί θυσανοειδούς ή αραχνοειδούς μορφής με κόκκινο ή σκούρο μπλε χρώμα. 

 

Ποιοι είναι οι πλέον αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας των ευρυαγγειών; 

 

Η σκληροθεραπεία αποτελεί βασική επιλογή για τη θεραπεία των ευρυαγγειών. Ωστόσο, αν και βασική επιλογή θεραπείας των ευρυαγγειών, πρέπει να ακολουθεί σαφείς ενδείξεις και προφυλάξεις για την αποφυγή επιπλοκών, καθώς έχει περιορισμούς ως προς τη χρήση της. Δεν ενδείκνυται για όλες τις περιοχές του σώματος (π.χ. πρόσωπο, αστραγάλους) ή για πολύ λεπτά αγγεία (<0,1mm), είναι σχετικά επώδυνη και κατόπιν αυτής απαιτείται η χρήσηελαστικών καλτσών, ενώ στα σημεία της θεραπείας, συχνά και για κάποιο διάστημα, παρατηρούνται μώλωπες ή και υπερμελάχρωση του δέρματος. Η χρήση της σκληροθεραπείας σε συνδυασμό με εξειδικευμένα δερματικά laser και ραδιοσυχνότητες εισφέρει σε καλύτερα κλινικά και αισθητικά αποτελέσματα για κάθε είδος ευρυαγγειών.  

 

Πώς μπορεί κανείς να απαλλαγεί οριστικά από τις ευρυαγγείες; 

Τα σύγχρονα laser διευρύνουν τις δυνατότητες ασφαλούς και επιτυχούς εξάλειψης των ευρυαγγειών αλλά και των φλεβικών διατάσεων. Τα δερματικά laser, ανάλογα με τις ενδείξεις τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε κάθε περιοχή που δημιουργούνται ευρυαγγείες, όμως η χρήση τους υπόκειται και σε περιορισμούς ανάλογα με το χρώμα του δέρματος και τα χαρακτηριστικά των ευρυαγγειών (μέγεθος, χρώμα, θέση, κ.α.), την εποχικότητα (όχι καλοκαίρι), ενώ για τη θεραπεία μιας περιοχής συνήθως απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες (τυπικά 2-4) ανάλογα το είδος του προβλήματος και τις δυνατότητες κάθε laser.

Τα ενδοφλεβικά laser χρησιμοποιούνται (υπό τοπική αναισθησία) για την άμεση και οριστική θεραπεία ευρυαγγειών ή φλεβικών διατάσεων >1,5mm, μέσω ειδικών, τριχοειδών οπτικών ινών (200μm) που εφαρμόζουν χαμηλή ενέργεια κλείνοντας άμεσα το αγγείο και σβήνοντας την ευρυαγγεία, χωρίς κίνδυνο αποχρωματισμού ή την ανάγκη επίδεσης. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε φλέβες μεγάλου μεγέθους (10mm) αλλά με εφαρμογή πίεσης (περίδεση) για τις επόμενες 7 ημέρες. 

 

Συνεχίζοντας, Γιατρέ, θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τους κιρσούς; Πόσο επικίνδυνοι είναι; 

Αν και οι κιρσοί δεν είναι επικίνδυνη πάθηση, η φλεβική ανεπάρκεια είναι εξελικτική. Εφόσον δεν θεραπευτούν εγκαίρως, η κατάσταση του φλεβικού δικτύου επιδεινώνεται, το πρόβλημα καθίσταται χρόνιο και επεκτείνεται και στις υγιείς φλέβες, δημιουργώντας μόνιμο οίδημα (C3) και προοδευτικά βαρύτερες επιπλοκές (C4, C5, C6) όπως φλεβικό έκζεμα, υπέρχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση, λευκή ατροφία, άτονο φλεβικό έλκος, κ.α. Τέλος, η θρόμβωση των κιρσών ή του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου είναι μια από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή του ασθενούς εφόσον ο θρόμβος μεταναστεύσει στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή).  

 

Ο Γ. Ρόκας

Υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες που να σχετίζονται με την εμφάνιση των κιρσών; 

Η κληρονομική προδιάθεση – από γονέα στο παιδί, είναι βασικό αίτιο εμφάνισης της φλεβικής ανεπάρκειας (πρωτοπαθείς κιρσοί). Στο γυναικείο φύλλο και στις ηλικίες μετά τα 40 η συχνότητα εμφάνισης των κιρσών αυξάνει σημαντικά, όπως και σε εκείνους που ασκούν επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένη ακινησία ή ορθοστασία. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι επίσης το ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης, οι ορμονικές μεταβολές, η παχυσαρκία, οι τραυματισμοί στα κάτω άκρα, οι θεραπείες για κυτταρίτιδα, αποτρίχωση, κ.α. 

 

Είναι αλήθεια ότι η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser αποτελεί το gold standard στην θεραπεία των κιρσών; 

 

Σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές οδηγίες, υπερτερεί έναντι της κλασσικής χειρουργικής θεραπείας, ως προς την ευκολία, την ασφάλεια, τον μετεγχειρητικό πόνο, την επούλωση, την ανάρρωση και την διάρκεια του καλού αποτελέσματος. Σήμερα υπάρχουν ανώδυνα ενδοφλεβικά laser με εξειδικευμένους κατά περίπτωση καθετήρες ινών laser (ELVeS Radial / Slim 2Ring) που διευρύνουν σημαντικά τις δυνατότητες ασφαλούς, ανώδυνης και οριστικής θεραπείας για το σύνολο σχεδόν των περιστατικών με φλεβική ανεπάρκεια, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς ανατομίας, μεγέθους ή της θέσης του φλεβικού προβλήματος.

Με τη νέα γενιά ειδικών καθετήρων laser η ενέργεια εφαρμόζεται με απόλυτα εστιασμένο τρόπο σε κάθε σημείο του φλεβικού τοιχώματος, χωρίς να προξενεί καμία κλινική ή αισθητική παρενέργεια (πόνο, εκχυμώσεις, κ.α.) διασφαλίζοντας αμεσότερο, πιο ανώδυνο και οριστικό (>98%) κλείσιμο ακόμη και σε πολύ μεγάλες ή πολύ επιφανειακές φλέβες, μείζονος / ελάσσονος σαφηνούς, κλάδων και διατιτραινουσών.