Η συγγραφέας Υγείας και δημοσιογράφος,Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον Καθηγητή Χειρουργικής στο Πανεπιστημίου Θεσσαλία Δημήτρη Ζαχαρούλη και συζήτησαν για δύο σημαντικά θέματα: Τις παθήσεις και τον καρκίνο του παγκρέατος και τον ρόλο της Μεταβολικής Χειρουργικής.

Ερ: Κύριε Καθηγητά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε διεθνές επίπεδο για τον καρκίνο του παγκρέατος. Πως το σχολιάζετε;

Απ: Δυστυχώς, σε όλες σχεδόν τις χώρες ο καρκίνος του παγκρέατος, είναι η μοναδική μορφή καρκίνου με μονοψήφιο ποσοστό επιβίωσης. Σύμφωνα με το Global Cancer Observatory, κάθε μέρα περισσότεροι από 1.257 άνθρωποι θα διαγνωστούν με καρκίνο, ενώ 1.184 θα καταλήξουν από την ασθένεια, οπότε η έγκαιρη διάγνωση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

“Give a mimute today, Save a life tomorrow”, μας λένε χαρακτηριστικά οι καμπάνιες των διεθνών φορέων

Ερ: Άρα η ενημέρωση του κοινού με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση είναι επιβεβλημένη…

Απ: Η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση, αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας. Ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης είναι κρίσιμος στην περίπτωση του καρκίνου του παγκρέατος, καθώς τα συμπτώματα είναι πολλές φορές ασαφή και συχνά φεύγουν «αθόρυβα» όπως έρχονται. Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί ο καρκίνος του παγκρέατος, τόσο περισσότερες δυνατότητες υπάρχουν για την αντιμετώπισή του.

Ερ: Ποιες είναι οι πιο κοινές παθήσεις παγκρέατος;

Απ: Οι πιο κοινές διαταραχές του παγκρέατος θα λέγαμε ότι είναι η χρόνια παγκρεατίτιδα, η οξεία παγκρεατίτιδα, η κληρονομική παγκρεατίτιδα και τέλος ο καρκίνος του παγκρέατος.

Ερ: Ποια συμπτώματα πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό;

Απ: Θα πρέπει να απευθυνθούμε στον ειδικό αν βιώνουμε έντονα δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: Κατάθλιψη, εμφάνιση ανώδυνου ίκτερου, ναυτία, ανεξήγητη απώλεια βάρους, πόνους στην κοιλιακή χώρα, πόνους στην περιοχή της μέσης, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, φλεβική θρόμβωση, έναρξη διαβήτη μη σχετιζόμενη με αύξηση βάρους.

Σημαντική εξέλιξη η Μεταβολική Χειρουργική

Ερ: Σημαντική εξέλιξη για την επιστημονική κοινότητα αλλά και για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 θεωρείται η Μεταβολική Χειρουργική. Πείτε μας με απλά λόγια τι είναι η μεταβολική χειρουργική;

Απ: Η Μεταβολική Χειρουργική δεν είναι πλέον μόνο η Βαριατρική Χειρουργική. Η επιστήμη εστιάζει σήμερα σε ένα ευρύτερο φάσμα ασθενειών, οι οποίες ελέγχονται μέσω της Μεταβολικής Χειρουργικής, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και άλλες εκφράσεις του μεταβολικού συνδρόμου. Ο πιο γνωστός τύπος επέμβασης που περιλαμβάνεται στις επεμβάσεις της Μεταβολικής Χειρουργικής είναι το «γαστρικό by pass».

Ερ: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Βαριατρικής και Μεταβολικής Χειρουργικής;

Απ: Η Βαριατρική χειρουργική, η οποία έλαβε την ονομασία της από την ελληνική λέξη»βάρος», είναι συνώνυμη με τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Ωστόσο, τα οφέλη και οι μηχανισμοί των γαστρεντερικών επεμβάσεων εκτείνονται πέρα από την απώλεια βάρους. Έτσι τα τελευταία χρόνια, η έννοια «μεταβολική χειρουργική επέμβαση» έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής, σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

Ερ: Για ποιο λόγο η Μεταβολική Χειρουργική βρίσκεται στην «επικαιρότητα»;

Απ: Οι περισσότερες χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος βρίσκονται αντιμέτωπες με την «πανδημία» του διαβήτη. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, καθώς κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2014, το 36,5% των ενηλίκων στις ΗΠΑ ήταν παχύσαρκοι και το 2012, 9,3% είχαν διαβήτη, με σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των ασθενών να μην έχουν διαγνωσθεί. Μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν αύξηση των ποσοστών διαβήτη σε αμερικανούς νέους.

Ερ: Οι ασθενείς πιθανόν να αναρωτιούνται πόσο ασφαλής είναι η Μεταβολική Χειρουργική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Απ: Η Μεταβολική Χειρουργική αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας, με ποσοστά θνητότητας κάτω του 5% όταν πραγματοποιείται από έμπειρη ομάδα επιστημόνων.