Ενα κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας ανακάλυψε χτες ότι το Ολυμπιείο , αυτό που βρίσκεται  απέναντι από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με τα τόσα περίπτερα, καφενεία, ταβέρνες, παγωτατζήδικα, δεν έχει αναψυκτήριο. Η νεαρά ρεπόρτερ πήρε και δηλώσεις κάποιων επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου, ανάμεσά τους και μιας Τουρκάλας που είπε ότι «εμείς στην Τουρκία έχουμε αναψυκτήρια παντού».

Όλο αυτό το θέμα στήθηκε για να καταλήξει η ρεπόρτερ ότι το Υπουργείο Πολιτισμού λύνει  το πρόβλημα που υπάρχει σε 44 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με διαφυγόντα κέρδη 1,5 εκ. ευρώ. Πώς το λύνει το Υπουργείο; Με ένα τρόπο που δεν τόλμησε να μεταχειριστεί καμία Κυβέρνηση από την  μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Με μια τροπολογία που πέρασε  από τη Βουλή η οποία επιτρέπει την  παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου για ιδιωτική εκμετάλλευση, όχι με διαγωνισμούς, αλλά με απευθείας αναθέσεις.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής βάφτισε την πρωτοβουλία του αυτή, που ξεπουλάει την δημόσια περιουσία, ως επιβεβλημένη λόγω «εκτάκτου ανάγκης». Αυτό ακριβώς παπαγάλισε και η ρεπόρτερ, ενώ είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια τα αναψυκτήρια είναι κλειστά.

Οι τρεις διαγωνισμοί που έγιναν κηρύχθηκαν άγονοι. Γιατί άραγε; Μήπως για να δικαιολογηθεί η δημιουργία ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ όπως προβλέπεται στην εν λόγω τροπολογία το οποίο  θα μπορεί να αναλάβει τις βασικές δραστηριότητες  (αναψυκτήρια, πωλητήρια, διαχείριση ακίνητης περιουσίας κ.τ.λ.) του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων; Το ΝΠΙΔ αυτό θα μπορεί «να συνάπτει 18μήνες συμβάσεις, με απ’ ευθείας αναθέσεις, των φιλέτων του Ταμείου προφανώς  εξυπηρετώντας «εκλεκτούς και ημετέρους», εν όψει και βουλευτικών εκλογών» όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ.

Η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ επισημαίνει ότι η τροπολογία αυτή πέρασε, «με τη σκόπιμη μεθόδευση του «εκπρόθεσμου», χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με το Σωματείο Εργαζομένων και την Ομοσπονδία, και  χωρίς καμία διαβούλευση». Γι αυτό την καταγγέλλει καθώς εν δυνάμει ξεπουλά την περιουσία του Τ.Α.Π.Α. και δηλώνει αποφασισμένη να την «ακυρώσει» στην πράξη με αγώνες.

Ζητούν από το κυβερνών κόμμα να πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για τις σκέψεις που διατύπωσε σε συνέντευξή του ο Κ. Στρατής περί 6μερης εργασίας των αρχαιοφυλάκων το καλοκαίρι και 4ήμερης το χειμώνα.

«Γιατί προκαλεί εντύπωση το γεγονός ένα κυβερνητικό στέλεχος να εκφράζει τόσο σοβαρές και επικίνδυνες «σκέψεις», τόσο σε επίσημες συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς, όσο και σε συνεντεύξεις του στον τύπο, χωρίς να είναι ενήμερη η ηγεσία της κυβέρνησης. Μήπως ο υφυπουργός είναι «λαγός»; Μήπως η «σκέψη» του είναι και κυβερνητική «σκέψη»; Χωρίς περιστροφές, λοιπόν, η κυβέρνηση οφείλει ή να τον νουθετήσει ή να τον παραιτήσει, εφόσον διαφωνεί με αυτές τις «σκέψεις» και τις πρακτικές».