Από το 1951 έχει να προβάλλει ο οίκος  Dior τις δημιουργίες του με φόντο τον Παρθενώνα.  Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση αποφάσισε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες (γιατί προφανώς κάποιοι διαφωνούσαν)  την παραχώρηση της Ακρόπολης των Αθηνών όπως επίσης του Ηρωδείου, της Αρχαίας Αγοράς, του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο και του ναού του Διός στη Νεμέα, για την φωτογράφιση της νέας του συλλογής  «Cruise 2022».

Η σχετική γνωμοδότηση είχε τελικά την σύμφωνη γνώμη όλων για τις φωτογραφήσεις των μοντέλων σε όλα τα μνημεία αλλά κινηματογράφηση  δεν θα γίνει πάνω στην Ακρόπολη αλλά από την Πύλη Μπελέ προς το Ηρώδειο. Στη συζήτηση πρυτάνευσε η άποψη ότι οι φωτογραφίες του διεθνούς αυτού οίκου μόδας  θα λειτουργήσουν και υπέρ της προβολής  των έργων που έχουν γίνει τα τελευταία 70 χρόνια στην Ακρόπολη.

Η υπόθεση αυτή θα απασχολήσει και το αυριανό Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γιατί η επίδειξη της συλλογής έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 17 Ιουνίου 2021 στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο το οποίο ως μνημείο πρέπει επίσης να έχει άδεια παραχώρησης.

Από το 2018 έχει ανοίξει η όρεξη στους εγχώριους οίκους μόδας (γιατί όχι και στο Dior) για την οργάνωση επίδειξης μόδας όπως συνέβη με τη συλλογή Κωστέτσου εμπρός στο Ηρώδειο. Επρόκειτο μάλιστα να δείξει τη συλλογή των ρούχων της και η Μαρέβα Γκραμπόβσκι, κάτι που τελικά ακυρώθηκε από την ίδια εξαιτίας του σάλου που ξεσηκώθηκε τότε,.

Ο οίκος  Dior θέλει να παρουσιάσει μια επετειακή συλλογή εμπνευσμένη από τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική μυθολογία, τις προγονικές τέχνες, αλλά και το διαρκές αποτύπωμα της ελληνικής παράδοσης και δημιουργίας στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης.

Το αίτημα για την παραχώρηση των ελληνικών μνημείων υποβλήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού το οποίο υπέβαλε το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι φωτογραφίσεις του 1951

Η αλήθεια είναι ότι οι φωτογραφίες των μοντέλων με τις δημιουργίες Dior του 1951 στην Ακρόπολη ήταν υψηλότατης αισθητικής και κάθε άλλο παρά έβλαψαν το μνημείο. Η νέα σειρά Cruise 2022, δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο μόδας, μέσα από τη συνεργασία τους με Έλληνες δημιουργούς. Αναδεικνύονται   στοιχεία της υφαντικής τέχνης με αργαλειό, τα οποία πηγάζουν από τον πλούτο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή η σειρά θα φέρει την ετικέτα «Made in Greece»,καθώς  ο οίκος έχει ξεκινήσει συνεργασίες με Έλληνες τεχνίτες. Κάθε παρουσίαση συλλογής Dior εκτός Γαλλίας είναι μια ευκαιρία συνεργασίας με ντόπιους δημιουργούς και τεχνίτες, υποστηρίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri.

Τα ελληνικά μνημεία θα είναι διαθέσιμα για τις φωτογραφήσεις και κινηματογραφήσεις από τις 14-22 Ιουνίου . Τα συνεργεία που θα εργαστούν σε κάθε χώρο θα είναι πολυπρόσωπα και θα αριθμούν από 120 – 150 άτομα.

Πάντα «φλερτάρουν» οι οίκοι μόδας με τα μνημεία. Σπάνια όμως παραχωρούνται. Το 1998 είχε παραχωρηθεί το Ηρώδειο από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο για μια μουσικοχορευτική επίδειξη του οίκου Calvin Klein, ενώ το 2019 δεν επετράπη επίδειξη μόδας του οίκου Gucci στην Ακρόπολη. Την ίδια χρονιά  όμως παρουσιάστηκε η  συλλογή ενδυμάτων της Μαίρης Κατράντζου στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.