76ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Στον «Joker» το Χρυσό Λιοντάρι, στον Πολάνσκι το Μέγα Βραβείο

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Η βουτηγμένη σε μαύρη ατμόσφαιρα αμερικανική ταινία, «Joker» του Τοντ Φίλιπς, πορτρέτο του περιβόητου χαρακτήρα των κόμικς της σειράς του Batman, κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας της φετινής Μόστρας, που απένειμε η διεθνής κριτική επιτροπή με πρόεδρο την Αργεντινή σκηνοθέτρια Λουκρέσια Μαρτέλ. ra

Ενώ, η γαλλική ταινία, «Κατηγορώ» του Ρόμαν Πολάνσκι, γύρω από τη γνωστή δίκη του άδικα καταδικασθέντος Εβραίου αξιωματικού Ντρέιφους, στη Γαλλία του 19ου αιώνα, κέρδισε το δεύτερο μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, το Μέγα Βραβείο της επιτροπής. Η ταινία του Πολάνσκι κέρδισε και ένα δεύτερο βραβείο, εκείνο της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI). Με τον Σουηδό σκηνοθέτη Ρόι Άντερσον να κερδίσει το Αργυρό Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία του «About Endlessness», ταινία από μια σειρά δοσμένα με το ιδιόμορφο χιούμορ του σκηνοθέτη στιγμιότυπα γύρω από την ανθρώπινη κατάσταση.

 

Όπως αναμενόταν, η ταινία του Φίλιπς ήταν η αληθινή έκπληξη του φετινού φεστιβάλ, με τον Γιοακίν Φίνιξ να δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία στο ρόλο του ψυχοπαθή, κλεισμένου στον εαυτό του, φιλόδοξου κωμικού που, όπως γνωρίζουμε, θα μετατραπεί αργότερα στη νέμεσι του Μπάτμαν. Είναι η πρώτη φορά από το 2010, όταν η Σοφία Κόπολα κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι για την ταινία της, «Somewhere», που αμερικανική ταινία κερδίσει το ανώτατο βραβείο της Μόστρας. Αξίζει ακόμη να αναφέρω πως η ταινία του Φίλιπς αναμένεται να είναι υποψήφια για αρκετά από τα φετινά Όσκαρ – ήδη τα δυο προηγούμενα Χρυσά Λιοντάρια, το «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν (2018) και «Η μορφή του νερού» του Γκιγέρμο Ντελ Τόρο (2017) είχαν κερδίσει στη συνέχεια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

 

Όσο για το βραβείο στον Πολάνσκι, που αναμφισβήτητα του άξιζε (όπως είχα ήδη γράψει ήταν από τις πιο συναρπαστικές και καλοσκηνοθετημένες ταινίες της Μόστρας), σκηνοθέτη που εξακολουθεί να καταζητείται στην Αμερική για το βιασμό μιας 13χρονης, αυτό σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τις γυναίκες του #ΜεΤοο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η Αμερικανική Ακαδημία τον απέβαλε πέρσι από μέλος της. Ο Πολάνσκι πάντως δεν ταξίδεψε στη Βενετία για να παρευρεθεί στην προβολή της ταινίας του ή να παραλάβει το βραβείο, που το παρέλαβε γι’ αυτόν η γυναίκα του, ηθοποιός και πρωταγωνίστρια στην ταινία, Εμανουέλ Σενιέ.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

– Χρυσό Λιοντάρι: «Joker» του Τοντ Φίλιπς
– Μέγα Βραβείο της Επιτροπής: «Κατηγορώ» του Ρόμαν Πολάνσκι
– Αργυρό Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας: Ρόι Άντερσον («About Endlessness»)
– Βραβείο Βόλπι καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Αριάν Ασκαρίντ («Gloria Mundi»)
– Βραβείο Βόλπι καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Λούκα Μαρινέλι («Martin Eden»)
– Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Η μαφία δεν είναι πια όπως ήταν στο παρελθόν» του Φράνκο Μαρέσκο
– Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο σκηνοθέτη: Τόμπι Γουάλας για την ταινία «Babyteeth»

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

– Καλύτερη ταινία: «Ατλαντίς» του βαλεντίν Βασιάνοβιτς
– Καλύτερης σκηνοθεσίας: στον Τεεό Κουρτ για την ταινία «White on White»
– Ειδικό Βραβείο της επιτροπής: «Verdict» του Ρεϊμούντ Ρίμπας Γκουτιέρεζ

ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
– Βραβείο Ντίνο ντε Λαουρέντις για πρώτη ταινία: Θα πεθάνεις στα 20» του Αμιάντ Αμπού Αλαλά

ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΤΑΙΝIΕΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
– Καλύτερη αναπαλαιωμένη ταινία: «Έκσταση» του Γκούσταβ Μαχάτι