ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 19 Ιουνίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

19 Ιουνίου  1269

 Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας εκδίδει διαταγή, σύμφωνα με την οποία όλοι οι Εβραίοι υποχρεώνονται να φέρουν ειδικό κίτρινο σήμα.Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας Πήρε σοβαρά τον ρόλο του ως “απεσταλμένος του Θεού στη γη” και οργάνωσε δύο Σταυροφορίες, αν και οι δυο Σταυροφορίες ήταν αποτυχημένες αυξήθηκε σημαντικά η αίγλη του επειδή έκανε τα πάντα για την δόξα του θεού και για το καλό του λαού του. Η βασιλεία και η ζωή του Λουδοβίκου υμνήθηκαν από όλους τους συγγραφείς και τους ποιητές.

Στην προσπάθεια του να συγκεντρώσει χρήματα για να ανταποκριθεί στα έξοδα της Ζ’ Σταυροφορίας, διέταξε την απέλαση των Εβραίων και δήμευσε τις περιουσίες τους. Με την πράξη του αυτή κατάφερε να ανταποκριθεί οικονομικά στα έξοδα της Σταυροφορίας. Το 1230 ένας Ιουδαίος που είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό ο Νίκολας Ντόνιν μετέφρασε το Ταλμούδ. Ο Ντόνιν κατηγορήθηκε από τον πάπα Γρηγόριο Θ’ ότι βλαστήμησε τον Ιησού, την Θεοτόκο και τον Χριστιανισμό με 35 κατηγορίες. Ο Λουδοβίκος συγκάλεσε την Σύνοδο των Παρισίων (1240), κάλεσε τον ραβίνο Γεχιέλ ο οποίος τόνισε ότι η μετάφραση του Ταλμούδ σε άλλες γλώσσες εκτός της Ιουδαϊκής είναι για τους ίδιους τους Ιουδαίους σοβαρό παράπτωμα.

Το Ταλμούδ καταδικάστηκε κατόπιν από τον Γάλλο βασιλιά, ο Λουδοβίκος διέταξε να καούν 12.000 αντίγραφα του στο Παρίσι. Παράλληλα ασχολήθηκε με την καταπολέμηση των αιρέσεων όπως οι Καθαροί στην Νότια Γαλλία, δημεύοντας την περιουσία τους. Οι διώξεις έφτασαν στο αποκορύφωμα τους λίγο πριν την κήρυξη της Ζ’ Σταυροφορίας (1248) αλλά μειώθηκαν στη συνέχεια. Ο 13ος αιώνας στον οποίο βασίλεψε ο Λουδοβίκος Θ’ ονομάστηκε «Χρυσός αιώνας του Αγίου Λουδοβίκου». Ο Λουδοβίκος ήταν ο σημαντικότερος Ευρωπαίος ηγεμόνας του 13ου αιώνα, με το πιο ισχυρό και εύρωστο βασίλειο και τον ισχυρότερο στρατό.

Ήταν προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών, η τέχνη του Αγίου Λουδοβίκου με την Γοτθική αρχιτεκτονική είχε σημαντική επίδραση σε όλους τους Ευρωπαίους της εποχής του. Οι κόρες του Αγίου Λουδοβίκου έγιναν οι πιο περιζήτητες νύφες στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης. Η τεράστια φήμη που είχε αποκτήσει σαν βασιλιάς στηριζόταν περισσότερο στην μόρφωση και στον χαρακτήρα του, στον στρατιωτικό τομέα αντίθετα δεν στάθηκε τόσο ικανός με αποτέλεσμα να ηττηθεί και στις δυο Σταυροφορίες. Είναι ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (1257) το κορυφαίο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο μέχρι τις μέρες μας.

 Ο Λουδοβίκος ήταν ο πρώτος Γάλλος βασιλιάς που οργάνωσε στην αυλή του ειδικό δικαστικό σώμα, ειδικό οικονομικό σώμα και το ελεγκτικό συμβούλιο. Για τους περισσότερους Καθολικούς της εποχής λόγω του υποδειγματικού τρόπου ζωής ενσάρκωνε στο πρόσωπό του ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, οι υπόλοιποι βασιλιάδες τον χρησιμοποιούσαν σαν δικαστή για να λύσουν τις διαφορές τους. Ενσάρκωνε την προσωποποίηση του χριστιανισμού και της χριστιανικής θρησκείας γι’αυτό οι προσπάθειες του να αγιοποιηθεί ξεκίνησαν από την εποχή που ζούσε.

19 Ιουνίου 1306

 Ο στρατός του κόμη του Πέμπροουκ νικά το στρατό του Ροβέρτου Α’ της Σκωτίας στη μάχη του Μέθβεν. Ο Ροβέρτος Α΄ της Σκωτίας (Robert I, 11 Ιουλίου 1274 – 7 Ιουνίου 1329), γνωστός και ως Ροβέρτος Μπρους, ήταν βασιλιάς της Σκωτίας από το 1306 έως τον θάνατό του το 1329. Ενώ οι πατρικοί του πρόγονοι ήταν Σκώτοι-Νορμανδοί, οι μητρικοί του πρόγονοι ήταν Φράγκοι-Κέλτες. Πρόκειται για το σημαντικότερο πρόσωπο της Σκωτσέζικης ιστορίας, ο μεγαλύτερος βασιλιάς της Σκωτίας.

19 Ιουνίου 1821

 Οι Οθωμανοί νικούν τις δυνάμεις της Φιλικής Εταιρείας στη Μάχη του Δραγατσανίου. Στη συγκεκριμένη μάχη, ο Ιερός Λόχος διακρίθηκε για την αυτοθυσία του. Ο Ιερός Λόχος ήταν στρατιωτικό σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στη Φωξάνη, πόλη στα όρια της Μολδαβίας με τη Βλαχία, στα μέσα Μαρτίου του 1821 και συγκροτήθηκε από εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας και της Οδησσού, κυρίως. Ήταν η πρώτη οργανωμένη στρατιωτική μονάδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και του ελληνικού στρατού γενικότερα. Ο Υψηλάντης πίστευε πως οι νεαροί αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ψυχή του στρατού του. Γι’ αυτό τους ονομάτισε από το κλασικό όνομα του Ιερού Λόχου των Θηβών.

19 Ιουνίου 1953

 Παρά τη διεθνή κατακραυγή, εκτελείται στη Νέα Υόρκη το ζεύγος Τζούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ για κατασκοπεία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.