ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 17 Ιουνίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

17 Ιουνίου 1885

 Το Άγαλμα της Ελευθερίας φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας. Το 1874, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι για την κατασκευή του, ενώ τη στατική δομή του μελέτησε ο μηχανικός Γκιστάβ Άιφελ, για την κατασκευή ενός τεράστιου χαλύβδινου σκελετού.

Τον σκελετό αυτό κάλυψε ο Μπαρτολντί με φύλλα χαλκού σφυρηλατημένα στο χέρι για να δώσει στο άγαλμα την μορφή που ήθελε. Το κολοσσιαίο άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1885, όπου συναρμολογήθηκε ξανά. Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη νησίδα, από όπου είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886.Η βάση του φιλοξενεί από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης, ενώ από το 1986 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

17 Ιουνίου 1888

 Γεννήθηκε ο  Χάιντς Γκουντέριαν, Γερμανός στρατηγός. Ο Χάιντς Βίλχελμ Γκουντέριαν (Heinz Wilhelm Guderian, 17 Ιουνίου 1888 – 14 Μαΐου 1954), με το προσωνύμιο “Der Schnelle Heinz” (ο γρήγορος Χάιντς), ήταν Γερμανός στρατιωτικός, θεωρητικός της στρατιωτικής τέχνης και στρατηγός του γερμανικού στρατού (Βέρμαχτ) κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν αυτός που επινόησε την στρατηγική του κεραυνοβόλου πολέμου Blitzkrieg και την εφάρμοσε στις εκστρατείες εναντίον της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Ε.Σ.Σ.Δ.. Μολονότι ποτέ δεν έλαβε το αξίωμα του Στρατάρχη, θεωρείται μια από τις πλέον σημαντικές στρατιωτικές προσωπικότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πόλέμου.

17 Ιουνίου 1953

 Εργατικές διαδηλώσεις στο Ανατολικό Βερολίνο οδηγούν στην εξέγερση της 17ης Ιουνίου, η οποία καταστέλλεται με τη βίαια επέμβαση των σοβιετικών δυνάμεων και της ανατολικογερμανικής αστυνομίας.

17 Ιουνίυ 1964

Διακόπτεται στο 115ο λεπτό της παράτασης ο αγώνας Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού για το Κύπελλο Ελλάδας. Εξαγριωμένοι φίλαθλοι και των δύο ομάδων, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο αγώνας είναι στημένος, καταστρέφουν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην κανονική του διάρκεια ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 (Δομάζος – Νεοφώτιστος). Μετά την εξέλιξη αυτή, κυπελλούχος Ελλάδος αναδεικνύεται η ΑΕΚ άνευ αγώνος.