ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 13 Ιουνίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

 

13 Ιουνίου 313

 Αναρτάται στη Νικομήδεια το Διάταγμα των Μεδιολάνων, το οποίο υπέγραψαν ο Κωνσταντίνος Α΄ και ο συναυτοκράτορας Λικίνιος παραχωρώντας θρησκευτική ελευθερία σε όλη τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

13 Ιουνίου 1373

 Συμφωνείται η συμμαχία μεταξύ της Αγγλίας και της Πορτογαλίας, η παλαιότερη συμμαχία που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι σε ισχύ.

13 Ιουνίου 1525

 Ο Μαρτίνος Λούθηρος παντρεύεται την Καταρίνα φον Μπόρα, ενάντια στον κανόνα της αγαμίας που θεσπίστηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για τους ιερείς και τους μοναχούς.

13 Ιουνίου 1886

 Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β´ της Βαυαρίας βρίσκεται νεκρός στις 23:30 στη λίμνη Στάρνμπεργκερ νότια του Μονάχου. Ήταν γνωστός και ως Βασιλιάς των Παραμυθιών (der Märchenkönig), λόγω της ρομαντικής του άποψης για το Μεσαίωνα. Έχει μείνει στην ιστορία κυρίως για την κατασκευή εντυπωσιακών κάστρων με ανάμεικτους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και τη μεγάλη του αγάπη κυρίως για το έργο του Ρίχαρντ Βάγκνερ και άλλων συνθετών. Είχε διαγνωσθεί ψυχικά ασθενής, αλλά το αποτέλεσμα της εξέτασης παραμένει αμφίβολο, όπως άλλωστε και τα αίτια του θανάτου του.

13 Ιουνίου 1917

 Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πραγματοποιείται η πιο θανατηφόρα στον πόλεμο γερμανική αεροπορική επιδρομή στο Λονδίνο, με απολογισμό 162 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 46 παιδιών, και 432 τραυματισμούς.

 

13 Ιουνίου 1944

 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ναζιστική Γερμανία εξαπολύει επίθεση με ιπτάμενες βόμβες V1 εναντίον της Αγγλίας. Μόνο τέσσερις από τις έντεκα βόμβες έπληξαν πραγματικά τους στόχους τους.

13 Ιουνίου  1983

Ο Pioneer 10 είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που ταξίδεψε πέρα από την ζώνη των αστεροειδών και εξερεύνησε τον Δία από κοντά.