ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 9 Απριλίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com/)

9 Απριλίου 537

Πολιορκία της Ρώμης: Ο Βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος ηγείται της άμυνας της πόλης. Ενώ αναμένει ισχυρές ενισχύσεις, πραγματοποιεί τελικά επιτυχημένη επιδρομή στον στρατόπεδο των Οστρογότθων, οι οποίοι έρχονται σε δύσκολη θέση.

9 Απριλίου 1937

 Το αεροσκάφος “Kamikaze” προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Croydon στο Λονδίνο. Είναι το πρώτο ιαπωνικής κατασκευής αεροσκάφος που πραγματοποιεί πτήση στην Ευρώπη.  Το “Kamikaze” ήταν ένα αεροσκάφος “Mitsubishi Ki-15 Karigane”. Η διάρκεια της πτήσης Τόκιο – Λονδίνο ήταν 51 ώρες 17 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. Ο Masaaki Iinuma (1912–1941) ήταν ο πιλότος της πτήσης και ο Kenji Tsukagoshi (1900–1943) ήταν ο πλοηγός. Η πτήση χρηματοδοτήθηκε, με αφορμή την στέψη του Γεωργίου ΣΤ΄, Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, από την ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun. Επίσης, ήταν μια πτήση – καλής θέλησης προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

 

9 Απριλίου 1940

Έναρξη της γερμανικής εισβολής στη Δανία και στη Νορβηγία. Με την επωνυμία Επιχείρηση Weserübung αναφερόταν η επιχείρηση εισβολής της Ναζιστικής Γερμανίας στη Δανία και στη Νορβηγία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κωδικό αυτό όνομα σημαίνει “επιχείρηση άσκηση στον Βέζερ”. Ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης είχε οριστεί η 9η Απριλίου 1940. Η Δανία καταλήφθηκε σχεδόν χωρίς μάχες, η Νορβηγία, ύστερα από χερσαίες μάχες και ναυμαχίες, που διήρκεσαν ένα σχεδόν μήνα, περιήλθε στην κατοχή της Ναζιστικής Γερμανίας. Η Γερμανία εξασφάλισε, έτσι, την αποκαλούμενη “οδό του σιδήρου”, χάρη στην οποία ανεφοδιαζόταν με σουηδικό σιδηρομετάλλευμα, αλλά το τίμημα γι’ αυτό ήταν υψηλό για το Γερμανικό ναυτικό, το οποίο έχασε σημαντικές δυνάμεις από τα σκάφη επιφανείας που διέθετε. Στη Νορβηγία εγκαταστάθηκε εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς υπό τον Βίντκουν Κουίσλιγκ.

9 Απριλίου 1945: 

Λήξη της Μάχης του Κένιγκσμπεργκ στην Ανατολική Πρωσία. Ήταν μια από τις τελευταίες πολεμικές επιχειρήσεις του σοβιετικού στρατού στην Ανατολική Πρωσία. Μέσα σε τέσσερις μέρες ολοκληρώθηκε η κατάληψη της πόλης από τον σοβιετικό στρατό. Η πόλη πλέον ονομάζεται Καλινγκράντ και είναι πρωτεύουσα του ρωσικού θύλακα που βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στην Βαλτική Θάλασσα.

9 Απριλίου 1957

Το Κανάλι του Σουέζ καθαρίζεται και είναι πάλι ελεύθερο για ναυσιπλοΐα. Η Κρίση του Σουέζ ξέσπασε το καλοκαίρι του 1956 στην Αίγυπτο αμέσως μετά την εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ και που συνεχίστηκε το φθινόπωρο του ίδιου έτους με κίνδυνο γενίκευσης πολεμικής σύγκρουσης συνασπισμένων δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ισραήλ κατά της Αιγύπτου. Τελικά ο κίνδυνος γενίκευσης αποτράπηκε με την παρέμβαση του ΟΗΕ μετά και την παγκόσμια πίεση που ασκήθηκε, λαμβάνοντας έτσι διεθνή διάσταση, όταν και διατάχθηκε η κατάπαυση του πυρός. Παρά ταύτα η κρίση παρατάθηκε μονομερώς από το Ισραήλ μέχρι την άνοιξη του 1957. Της κρίσης του Σουέζ επακολούθησε η μεγαλύτερη πολιτική ταπείνωση της Μεγάλης Βρετανίας στον 20ό αιώνα, οπότε και παραιτήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Άντονυ Ήντεν, ενώ αντίθετα ο πρόεδρος Νάσερ κατέστη μέγα πολιτικό ίνδαλμα όλου του αραβικού κόσμου.

9 Απριλίου 1975

Πραγματοποιείται το πρώτο παιχνίδι της Φιλιππινέζικης Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Philippine Basketball Association) και έτσι γίνεται η δεύτερη παλαιότερη επαγγελματική λίγκα καλαθοσφαίρισης στον κόσμο, μετά το αμερικανικό ΝΒΑ.