H Ελλάδα και η Αίγυπτος, δυό χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την παράνομη διακίνηση των αρχαιοτήτων τους διεθνώς, έχουν κάθε λόγο να συνεργασθούν στενά σε αυτό τον τομέα.

Η υπογραφή μιας συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την προστασία των αρχαιοτήτων από την παράνομη διακίνηση, όπως και η  ανάδειξή της πολιτιστικής  κληρονομιάς των δύο χωρών ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν στην Αθήνα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Dr. Khaled Ahmed El-Enany. Ο υπουργός πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση της κ. Μενδώνη. 

Οι δύο υπουργοί, συμφώνησαν την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και τριμερούς συμφωνίας με τη συμμετοχή και της Κύπρου, στους τομείς της προστασίας πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση. Συμφωνήθηκε, η διοργάνωση ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου, με τη συμμετοχή Υπουργών Πολιτισμού χωρών με ιστορικό παρελθόν, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει τις συνέπειες της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων. 

Ο Υπουργός Dr. Khaled Ahmed El-Enany εξέφρασε, επίσης, τη θερμή στήριξη της Αιγύπτου στο αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε να επανακτήσει η Ελλάδα τα μνημεία που έχουν αφαιρεθεί παρανόμως.