Του Βασίλη Κ. Καλαμαρά [vasillis.kalamaras@gmail.com]

Φωτογραφίες: Αρχείο Κυριάκου Ντελόπουλου

Ο Κυριάκος Ντελόπουλος, η βραχύσωμη φυσιογνωμία με το μουστακάκι της και μ’ ένα κολλημένο πικρόγλυκο χαμόγελοστα χείλη που ολογραφούσε το πρόσωπό του, δεν βρίσκεται πιά ανάμεσά μας.  Ο θάνατος τον βρήκε στα 87 του χρόνια και η κηδεία γίνεται στις 11 το πρωί της Τρίτης στο Α’ Νεκροταφείο.

Συγγραφέας για μικρούς και μεγάλους, επαγγελματίας βιβλιοθηκονόμος, ερασιτέχνης βιβλιογράφος, χιουμορίστας των στραβών και των ανάποδων της νεοελληνικής πραγματικότητας, μεταφραστής της συμβολής των κειμένων και φωτογράφος. στιγμιότυπων τηςς νεοελληνικής κοινωνίας. Όλες αυτές οι ιδιότητες του δεν λειτουργούσαν παράλληλα, αλλά συμπλέκονταν, συμπληρώνοντας η μία την άλλη,  γιατί το το έργο του Κυριάκου ήταν ένα ψηφιδωτό.

Δεν γνωρίζω αν το έργο του αρτιώθηκε μοναδικά  κι αν θα μείνει στην μνήμη των μεταγενεστέρων. Αυτό που κατάφερε ήταν να ζήσει τα χρόνια που τού δόθηκαν ως ένας φανατικός των γραμμάτων και της τέχνης, κι αυτός ο χαμηλόφωνος ουμανιστής να ποιήσει έργο. Μικρό ή μεγάλο δεν έχει και τόση σημασία. Γιατί πρωτίστως ήταν ένας πλήρης άνθρωπος που έφτιαξε γέφυρες με τον πραγματικό κόσμο για να τον απολαύσει. Κι αυτό λίγο δεν είναι.

Ξεκίνησε ως αναγνώστης των σχολικών του βιβλίων, γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, και γρήγορα και άλλων πολλών, μη σχολικών, που ήταν δική του επιλογή. Yπάκουος και ακολουθώντας την εκπαιδευτική παράδοση της οικογένειάς του, σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, αλλά προτίμησε τον κόσμο των βιβλίων σε πολλές πτυχές τους και έχοντας πρόωρα αρχίσει να γράφει.

Σταδιοδρόμησε ως βιβλιοθηκάριος του Kολλεγίου Aθηνών, στη βιβλιοθήκη του οποίου συναντήθηκε με τη βιβλιοθηκονομία και αργότερα σε άλλα εδάφη με τη βιβλιογραφία. Ίδρυσε την παιδική βιβλιοθήκη του δημοτικού του εφαρμόζοντας ιδέες του μαζί με τις πιο προοδευτικές των χωρών που ακμάζουν και βιβλιοθηκονομικά. Έγινε μελετητής των επιστημών του βιβλίου, βιβλιογράφος, βιβλιοκριτικός, επιμελητής εκδόσεων, διορθωτής, μεταφραστής, καθώς και σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών. Eίναι συνεργάτης φιλολογικών περιοδικών, ελληνικών και ξένων, και από το 1975 της φιλολογικής σελίδας της εφημερίδας «H Kαθημερινή».

Στα λογοτεχνικά βιβλία του ανέπτυξε δικές του τεχνικές γραφής και πέρασε τις αντιλήψεις του στα γλωσσικά, κοινωνικά, παιδαγωγικά θέματα μέσα από ένα προσωπικό χιουμοριστικό στιλ, που το διέτρεχε μια ιδιότυπη κριτική διασκεδάζοντας και τους μικρούς και τους μεγάλους αναγνώστες του. O ήρωάς του Άκης καθιερώθηκε ως «τύπος» στη νεοελληνική λογοτεχνία.

H Aκαδημία Aθηνών τον βράβευσε δυο φορές με τα φιλολογικά της βραβεία: το 1995 για το έργο του Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα και για τα Nεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα (3η έκδ.) το 2006.

Στον ελεύθερο και μη χρόνο του ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Έργα του εκτέθηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Eλλάδα και στο εξωτερικό, αποσπώντας πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Iδρυτικό μέλος, καθώς και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων πολλών πνευματικών σωματείων, ανέπτυξε έντονη και συστηματική δραστηριότητα για την ευόδωση των σκοπών τους.

(Στοιχεία αντλήσαμε από το αυτοβιογραφικό κείμενο του Κυριάκου Ντελόπουλου που είναι ανεβασμένο στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων Καστανιώτη. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες προέρχονται  από την ανοιχτή ιστοσελίδα του  αείμνηστου συγγραφέα).