Δε βρίσκεται ψηλά στη λίστα των μορφών καρκίνου με μεγάλη συχνότητα, φαίνεται να «προτιμά» το ωραίο φύλο και, γενικά, χαρακτηρίζεται ως ιάσιμος. Πρόκειται για τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, για τον οποίο μίλησε σε συνέντευξή του ο Dr. Ηλίας Νικολόπουλος ΩΡΛ, ΠαιδοΩΡΛ, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου και Θυρεοειδούς, Διευθυντής Κλινικης ΩΡΛ του Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στη δημοσιογράφο και συγγραφέα Υγείας  Ιωάννα Λάκκα.

Κύριε Νικολόπουλε,  πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα;

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα θεωρείται, γενικά, σπάνιος τύπος καρκίνου. Εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας από 30 έως 60 ετών, ενώ φαίνεται να «προτιμά» το γυναικείο φύλο, καθώς οι γυναίκες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο σε σχέση με τους άνδρες. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς φαίνεται ότι αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, εντοπίζονται πλέον ακόμα και οι μικροί καρκίνοι του θυρεοειδούς, κάτι που δε συνέβαινε στο παρελθόν.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μας «προειδοποιεί» προκαλώντας συμπτώματα ή δρα «αθόρυβα»;

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται στα κύτταρα του θυρεοειδούς, του  αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού.  Αρχικά, ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα, ωστόσο καθώς η νόσος προχωρά και ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα, όπως πόνος και πρήξιμο στο λαιμό, ανεξήγητη βραχνάδα και δυσκολία στην κατάποση.

Πως δημιουργείται ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα;

Τα κύτταρα είναι η βασική μονάδα του σώματος. Η φυσιολογική ροή των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα είναι να πολλαπλασιάζονται και να αντικαθίστανται από τα νέα υγιή κύτταρα με έναν ελεγχόμενο ρυθμό. Όταν ο ρυθμός αυτός παύει να είναι ελεγχόμενος και έχουμε  μεγάλη αύξηση των κυττάρων, έχουμε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας μάζας, η οποία αποκαλείται όγκος, μόρφωμα ή όζος και μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης.

Πότε πρέπει να απευθυνθώ στο γιατρό;

Αν έχετε συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με καρκίνο του θυρεοειδούς, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ειδικό, ο οποίος θα σας εξετάσει και θα αποφασίσει αν και σε ποιες εξειδικευμένες εξετάσεις πρέπει να υποβληθείτε. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να χρειαστούν:

  • Μέτρηση ορμονών που ελέγχουν ή παράγονται από τον θυρεοειδή (TSH, T4, T3).
  • Υπερηχογράφημα του τραχήλου και του θυρεοειδούς.
  • Κυτταρολογική εξέταση υλικού μετά από παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA).
  • Σπινθηρογράφημα του αδένα, εάν κρίνεται απαραίτητο.
  • Υπολογιστική (αξονική) ή μαγνητική τομογραφία (MRI) ή PET-CT scan, εάν κρίνεται απαραίτητο.

Στην περίπτωση που διαγνωστεί καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα, ποια είναι η συμβουλή σας για την αντιμετώπισή του;

Για να αποφύγετε μεταστάσεις και γενική κατάπτωση του οργανισμού, φροντίστε να απαλλαγείτε αμέσως από τους καρκινικούς όγκους. Οι καρκινικοί όγκοι αντιμετωπίζονται με θυρεοειδεκτομή και ενδεχόμενο λεμφαδενικό καθαρισμό.

Ο δρ Ηλίας Νικολόπουλος

 Τι ακριβώς είναι η θυρεοειδεκτομή;

Η θυρεοειδεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα. Πρόκειται για  ένα λεπτό και ανατομικό χειρουργείο διότι πρέπει να προφυλαχθούν σημαντικά αγγεία και νεύρα της περιοχής, καθώς και οι παραθυρεοειδείς αδένες.

Είναι αναίμακτη επέμβαση;

Πρόκειται πράγματι για μία απόλυτα ασφαλή, ατραυματική και αναίμακτη επέμβαση, στην οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά εργαλεία μικροχειρουργικής για να μην τραυματίζονται υγιείς ιστοί και νεύρα, ώστε να πετύχουμε ταχεία αποθεραπεία.

 Ποιος είναι ο σκοπός της θυρεοειδεκτομής και σε ποια προετοιμασία πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής;

Με τη συγκεκριμένη επέμβαση επιτυγχάνεται η πλήρης αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, γεγονός που επιτρέπει τη χορήγηση της ελάχιστης δυνατής δόσης ιωδίου. Ο ασθενής χρειάζεται να εισαχθεί στο νοσοκομείο την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, η οποία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και συνήθως παραμένει μόνο μια νύχτα στο νοσοκομείο μετά από την επέμβαση.

Μπορεί να  προκύψουν επιπλοκές μετά την επέμβαση;

Οι επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής, όπως η αιμορραγία και η βραχνάδα, είναι εξαιρετικά σπάνιες στα χέρια του εξειδικευμένου χειρουργού.

Ποια είναι η πρόγνωση για τους ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδoύς;

Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με άλλες πιο «επιθετικές» και επικίνδυνες μορφές καρκίνου, ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ιάσιμος, ενώ εξαιρετική θεωρείται η πρόγνωση ειδικά για ασθενείς κάτω των 45 ετών με μικρούς όγκους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή της Κεφαλής και του Τραχήλου, που περιλαμβάνει και τον Θυρεοειδή αδένα, είναι εξαιρετικά περίπλοκη και από τις πιο δύσκολες να χειρουργηθούν, καθώς ενυπάρχουν σε αυτή σημαντικά πλέγματα νεύρων αλλά και ευαίσθητες δομές, όπως είναι οι μήνιγγες, ο εγκέφαλος, οπτικά  νεύρα και άλλα μείζονος σημασίας αγγεία.

* Ο Dr. Ηλίας Νικολόπουλος εξειδικεύεται στις επεμβάσεις Κεφαλής Τραχήλου και Θυρεοειδούς και είναι από τους ελάχιστους που γνωρίζουν και επεμβαίνουν χειρουργικά σε ολόκληρη την περιοχή του λάρυγγα, της μύτης και της Κεφαλής και Τραχήλου (λαιμού) αναίμακτα και ατραυματικά. Οι περισσότερες από 200 επιτυχημένες επεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει, αποδεικνύουν την πολύχρονη εμπειρία και την τεχνογνωσία του στις βλάβες της εν λόγω περιοχής.