Πέρυσι το έθιμο είχε ματαιωθεί για πρώτη φορά μετά από 23 ολόκληρα χρόνια λόγω της προσφυγής των κατοίκων. Ωστόσο οι ρουκετατζήδες φέτος εμφανίζονται αποφασισμένοι να επανέλθουν, παρά το γεγονός ότι παραμένει η απειλή της αυτόφωρης σύλληψής τους.

Οι Χιώτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα γνωστά ατυχήματα ανά το πανελλήνιο κάθε χρόνο, λόγω του μη ελεγχόμενου σκηνικού που ετοιμάζεται να στηθεί, ενώ από την πλευρά της η αστυνομία έχει φροντίσει να στείλει μηνύματα για την στάση που θα κρατήσει, προχωρώντας τις προηγούμενες μέρες σε προληπτικούς ελέγχους, συλλήψεις και κατασχέσεις ρουκετών και κροτίδων.

Η δημοτική Αρχή, με την συνδρομή του Συλλόγου Διατήρησης Βρονταδουσιανών Εθίμων έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μια επιχείρηση πειθούς, με εγγυήσεις για την ασφάλεια και κανόνες διεξαγωγής του εθίμου.

Υποσχέθηκαν μείωση του αριθμού των ρουκετών στο 1/10 αυτών που εκτοξεύονταν τα προηγούμενα χρόνια, περιορισμό των σημείων ρίψης από 12 σε μόλις δύο χωράφια, σεβασμό των χρονικών ορίων σε λίγα λεπτά πριν και λίγα λεπτά μετά την Ανάσταση, θωράκιση σπιτιών με νέα σύρματα, ενώ το Επιμελητήριο δεσμεύτηκε να καθαρίσει με δικά του συνεργεία τις αυλές νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.