Κείμενο – Φωτογραφίες: Άγγελος Φούντας
Για 12η συνεχόμενη χρονιά, από την πρώτη του εμφάνιση το 2006, διοργανώθηκε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση το Comicdom Con Athens, από την Παρασκευή 7/4 έως και την Κυριακή 9/4.

Άλλη μια φορά πλήθος κόσμου πλημμύρισε τους δρόμους γύρω από την Ένωση για να καταφέρει να επισκεφθεί ένα από τα πιο επιτυχημένα φεστιβάλ της χρονιάς. Άνθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν στο Comicdom Con Athens, καθώς το πρόγραμμα του φετινού Comicdom ήταν πολύ πλούσιο και είχε πράγματα για όλα γούστα.

Στο ισόγειο της Ένωσης όπως κάθε χρόνο, stands καλλιτεχνών και μαγαζιών, που πουλούσαν χιλιάδες κόμικς, υποδέχονταν τους επισκέπτες. Η έκθεση «Best American Comics 2016», που παρουσιαζόταν όλες τις ημέρες του φεστιβάλ στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ήταν ένα από τα μεγάλα hit του φετινού φεστιβάλ.

Στον δεύτερο όροφο, στο αμφιθέατρο και το φουαγιέ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, υπήρχαν παρουσιάσεις, παιδικά προγράμματα, προβολές, panels και workshops, με τις συμμετοχές σημαντικών δημιουργών, τα οποία είχαν μεγάλη απήχηση.

Στον 3ο όροφο καλλιτέχνες παρουσίαζαν τα έργα τους και πίνακές τους, ενώ το cosplay, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ήταν όπως κάθε χρονιά ένα από τα μεγάλα highlight του φεστιβάλ.

Για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκε μόνο στο κτήριο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης, αλλά ένα κομμάτι του έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το οποίο φιλοξένησε εκθέσεις, ανεξάρτητους καλλιτέχνες και προβολές και βραβεύσεις. Έτσι βλέπουμε πως η προσέλευση του κόσμου κάθε χρονιά είναι όλο και μεγαλύτερη.

Το πρόγραμμα του Comicdom Con Athens 2017 περιλάμβανε επίσης sketch events, προβολές, παρουσιάσεις νέων τίτλων, bazaar καταστημάτων και εκδοτικών οίκων και τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς.

Το φεστιβάλ δείχνει πως κάθε χρονιά δεν επαναπαύεται στις δάφνες του, αλλά σε περιόδους κρίσης καταφέρνει να εξελίσσεται και να γίνεται όλο και καλύτερο. Αν και στην Ελλάδα η τέχνη του κόμικς είναι αρκετά υποτιμημένη, τα τελευταία χρόνια υπάρχει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον από τον κόσμο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως πλέων το Comicdom Con Athens έχει καθιερωθεί και κάθε χρόνο το περιμένει όλο και περισσότερος κόσμος με ανυπομονησία και αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, σε μερικά χρόνια θα χρειάζεται πολύ περισσότερο χώρο να το φιλοξενεί.