Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Στην κορεάτικη, συγκλονιστική δραματική σάτιρα, «Παράσιτο» του Μπονγκ Τζουντ Χο, γύρω από μια φτωχή οικογένεια που διεισδύει στο πλούσιο σπίτι ενός βιομηχάνου και ανατρεπει τη ζωή τους, απονεμήθηκε τελικά ο Χρυσός Φοίνικας του φετινού 72ου Φεστιβάλ των Κανών.

Με τον σκηνοθέτη, παραλαμβάνοντας το βραβείο του, να εξυμνεί το έργο των Γάλλων σκηνοθετών Ανρι-Ζορζ Κλουζό και Κλοντ Σαμπρόλ, που έχουν επηρεάσει το έργο του. Ενώ, το Μέγα Βραβείο του φεστιβάλ απονεμήθηκε στο «Ατλάντικ», πρώτη ταινία της Σενεγαλέζος ηθοποιού και σκηνοθέτριας, Μάτι Ντιόπ, που συνδυάζει μια ερωτική ιστορία με το δράμα των μεταναστών και μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας.

Χρυσό Φοίνικα και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη μικρού μήκους ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου, σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Βραβεία πήραν και οι ταινίες «Πόνος και διασημότητα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ (βραβείο ερμηνείας στον Αντόνιο Μπαντέρας) και «Ο μικρός Τζο» (βραβείο ερμηνείας στην Έμιλι Μπίτσαμ), καθώς και στις ταινίες «Οι άθλιοι» του Λαμτζίδης Λι και «Μπακουράου» των Κλέμπερ Μεντόσα Φίλιο και Ζουλιάνο Ντορνέλ.

Με τους αδερφούς Νταρντέν να φεύγουν με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία τους, «O νεαρός Αχμέντ». Όσο για την δοσμένη με χιούμορ και σουρεαλιστική ματιά ταινία «Πρέπει να είναι ο παράδεισος» του Παλαιατίνιου Ελία Σουλεϊμάν, αυτή περιορίστηκε σε ειδική μνεία της κριτικής επιτροπής, αν και, τουλάχιστο δικαιώθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας που απονέμουν οι κριτικοί της FIPRΕSCI.