ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΩΝ

Με την ιρανική ταινία «Όλοι γνωρίζουν» του Ασγκάρ Φαρχάντι κάνουν έναρξη οι φετινές Κάνες

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Με την ιρανική ταινία «Όλοι γνωρίζουν» του βραβευμένου δυο φορές με το ξενόγλωσσο Όσκαρ («Ένας χωρισμός» και «Ο εμποράκος») σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχάντι θα κάνει φέτος έναρξη στις 8 Μαΐου, το 71ο φεστιβάλ των Κανών.

Γυρισμένη στα ισπανικά, το ψυχολογικό αυτό θρίλερ του σκηνοθέτη, με πρωταγωνιστές τον Χαβιέ Μπαρντέμ και την Πενέλοπε Κρουζ, ακολουθεί τη Λάουρα, τον άντρα και τα παιδιά της από το Μπουένος Άιρες στο ταξίδι της στη γενέτειρας της, σ’ ένα χωριό στην Ισπανία για να πάρει μέρος σε μια οικογενειακή γιορτή. Εκεί, ένα απροσδόκητο γεγονός θα ανατρέψει τη ζωή της οικογένειας, με επίκεντρο, όπως πάντα στην πλοκή των σεναρίων του σκηνοθέτη, τα μυστικά, τις σχέσεις και τις ηθικές επιλογές των χαρακτήρων του.


Ακόμη, στο επίσημο προγράμμα των φετινών Κανών και εκτός συναγωνισμού, θα γίνει και η παγκόσμια προβολή της νέας ταινίας της σειράς του «Πολέμου των άστρων», «Solo, a Star Wars Story», σε σκηνοθεσία του Ρον Χάουορντ, σε σενάριο των Λόρενς και Τζόναθαν Κάσνταν και με τον νέο ηθοποιό Άλντεν Έρενριχ στο ρόλο του Χανς Σόλο, που έκανε το ντεμπούτο του στην ταινία «Tetro» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, για να γίνει στη συνέχεια γνωστός με τις ταινίες, «Ομορφα πλάσματα» και «Χαίρε Καίσαρ».

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία των Κανών, μετά την ταινία «Κακή εκπαίδευση» του Πέδρο Αλμοδόβαρ το 2004, που η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται με ταινία που δεν μιλά είτε γαλλικά είτε αγγλικά. Αξίζει να αναφέρω πως πέρσι, με αφορμή τη βράβευση του με το ξανόγλωδσο Όσκαρ, για την ταινία του, «Ο εμποράκος» (που κέρδισε και το βραβείο σεναρίου στις Κάνες), ο Φαρχάντι, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο Ιρανών μεταναστών στις ΗΠΑ, αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή, έστειλε μύνημα που διάβασε η εκπρόσωπος του στη απονομή, Ιρανοαμερικανίδα μηχανικός Ανουσέ Ανσάρι.

«Λυπάμαι πως δεν είμαι μαζί σας απόψε», αναφερε στο μύνημα του ο Φαρχάντι. «Η απουσία μου οφείλεται στο σεβασμό προς τους συμπατριώτες μου καθώς και εκείνους των άλλων έξι εθνών που προσβλήθηκαν από τον απάνθρωπο νόμο που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στις ΗΠΑ. Το να χωρίζουμε τον κόσμο σε κατηγορίες ο όπως εμείς και οι εχθροί μας, δημιουργεί φόβο, ια δόλια δικαιολογία για επιδρομή και πόλεμο.

Οι πόλεμοι αυτοί εμποδίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες οι οποίες υπήρξαν οι ίδιες θύματα επιδρομών. Οι κινηματογραφιστές μπορούν μα στρέψουν τις κάμερες τους για να καταγράψουν τις ανθρώπινες αρετές και να ανατρέψουν τα στερεότυπα των διάφορων εθνικοτήτων και θρησκειών. Δημιουργούν ενσυναίσθηση ανάμεσα σε μας και τον υπόλοιπο κόσμο – ενσυναίσθηση που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ».

Ακόμη, πριν από την απονομή, και οι πέντε υποψήφιοι για το ξενόγλωσσο Όσκαρ σκηνοθέτες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία κατήγγελλαν «το κλίμα φανατισμού και εθνικισμού στις ΗΠΑ» καθώς και σε ορισμένες άλλες χώρες.