Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά εκδηλώνονται διάφορα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.

Ο θυρεοειδής, που οφείλει το όνομά του στο σχήμα του, το οποίο μοιάζει με θυρεό, παράγει θυροξίνη T4, τριωδοθυρονίνη T3 οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό όλων των οργάνων του σώματος.

Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, επισημαίνουν οι ειδικοί της mayo clinic ο αδένας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ορμονών Τ3 και Τ4. Τότε οι πάσχοντες βασανίζονται από αλλαγές στη διάθεση, στον ύπνο ακόμη και στις τιμές της χοληστερίνης ή τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα.

Ο γιατρός θα συστήσει μια εξέταση αίματος για τον έλεγχο των ορμονών του αδένα, καθώς και ένα υπερηχογράφημα για να διαπιστωθούν τυχόν αλλοιώσεις, διόγκωση, όζοι, που μπορεί να συνυπάρχουν.

Για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού χορηγείται διά βίου θυροξίνη σε δόσεις που κυμαίνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης

Υπερθυρεοειδισμός

Στην περίπτωση, που ο αδένας παράγει περισσότερες ορμόνες Τ3 και Τ4 από όσες χρειάζεται, τότε επιταχύνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού και των καύσεων. Γι’ αυτό και οι ασθενείς δεν παχαίνουν γενικότερα όλα τα όργανά του δουλεύουν στο μέγιστο της απόδοσής τους.
Άλλα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι το τρέμουλο στα χέρια ανεξήγητη απώλεια βάρους τριχόπτωση ακόμη και μείωση στη ροή της εμμήνου ρύσεως.

Για την αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού συνήθως χορηγούνται αντιθυρεοειδικά φάρμακα, που εμποδίζουν τον αδένα να συνθέσει τις Τ3 και Τ4.

Πηγή: healthreport.gr