Δεν προλαβαίνει η Εθνική Πινακοθήκη να γιορτάσει τα εκατό χρόνια από την ιστορική  έκθεση της  «Ομάδας Τέχνη» που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Νικόλαου Λύτρα, στο ανακαινισμένο κτήριο της  το οποίο παραμένει γιαπί.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου  και την διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα ακούστηκαν πολλά ωραία λόγια για την νέα έκθεση της Πινακοθήκης με τίτλο «Ομάδα «Τέχνη», 100 χρόνια» που θα φιλοξενηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ( 7 Ιουνίου-29 Οκτωβρίου 2017), αλλά τίποτα συγκεκριμένο για το πότε θα γίνουν τα θυρανοίξια του νέου κτηρίου.

Η κ. Κονιόρδου είπε ότι «οι εργασίες συνεχίζονται στο κτίριο Α από την κατασκευαστική ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, βάσει σύμβασης. Η Διευθύνουσα Υπηρεσία και η Προϊσταμένη αρχή του έργου έχουν αρνηθεί το αίτημα διάλυσης της σύμβασης που έχει υποβάλει ο ανάδοχος, διότι υπάρχουν συμβατικές εργασίες που δεν έχουν ακόμα αποπερατωθεί. Προχωράμε λοιπόν σε ένα χρονοδιάγραμμα με το ίδρυμα Νιάρχος για να ορίσουμε τα επόμενα βήματα που θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σύντομα.

Υπήρξε μία καθυστέρηση από αντικειμενικές συνθήκες, δεδομένου ότι όπως γνωρίζετε βρέθηκαν στοιχεία που δεν είχαν προβλεφθεί από την αρχική μελέτη οπότε αυτό και δημιούργησε κάποιες αναγκαίες καθυστερήσεις. Το ΥΠΠΟΑ συντονίζει παράλληλα και τις διαδικασίες υλοποίησης της μουσειογραφικής μελέτης εφαρμογής. Πιστεύουμε ότι και στα δύο πεδία θα προχωρήσουμε πάρα πολύ θετικά και με γρήγορα βήματα».

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος Γιώργος Αγουρίδης καθώς το Ιδρυμα είναι αποκλειστικός χορηγός και της έκθεσης που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την δημιουργία της έκθεσης «Ομάδας Τέχνη» την οποία   είχε εγκαινιάσει το 1917 στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και το 1919 στο Παρίσι στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ειρήνης το οποίο σφράγισε τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ομάδα «Τέχνη» ήταν η πρώτη οργανωμένη έκφραση του ρεύματος του μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Στην Ομάδα Τέχνη συναντήθηκαν μερικοί από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με 200 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής. Ανάμεσά τους ήταν οι: Κωνσταντίνος Παρθένης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Νικόλαος Λύτρας, Λυκούργος Κογεβίνας, Μιχάλης Τόμπρος κ.ά

Εκατό χρόνια αργότερα, η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και η Όλγα Μετζαφού, επίτιμη διευθύντρια συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης, κατάφεραν να εντοπίσουν  120 από τα διασκορπισμένα έργα εκείνης της έκθεσης και να ανασυγκροτήσουν την έκθεση  της Ομάδας «Τέχνη».

«Ένας θρύλος συνοδεύει την ‘Ομάδα «Τέχνη», που ιδρύθηκε το 1917, σε μια εποχή έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων και κέρδισε αμέσως την υποστήριξη του κόμματος των Φιλελευθέρων και του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος εκδήλωνε έτσι τον νεωτερικό προσανατολισμό της πολιτικής του»είπε η Λυδία κονιόρδου στον χαιρετισμό της. «Ακόμη πιο δηλωτική και σημαίνουσα ήταν η έκθεση των καλλιτεχνών της Ομάδας που οργανώθηκε στο Παρίσι το 1919 και εγκαινιάστηκε και πάλι από τον πρωθυπουργό Βενιζέλο.

Το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπουν αυτές οι πρωτοβουλίες δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του ακόμη και σήμερα.  Πολλές μελέτες και διδακτορικές διατριβές έχουν αφιερωθεί στην περιώνυμη Ομάδα. Ποτέ όμως δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα ίδια τα έργα που παρουσιάστηκαν σε αυτές τις εκθέσεις και να εκτιμήσουμε, σαν να είμαστε αυτόπτες μάρτυρες, την ποιότητά τους, τις καινοτομίες που πρότειναν, τις επιδράσεις που μαρτυρούσαν, τις υποσχέσεις που έκρυβαν για τη μελλοντική εξέλιξη των καλλιτεχνών».