Το ΔΝΤ θα κατέβει με νέα σύνθεση για να λύσει το γόρδιο δεσμό του ελληνικού χρέους.

Η υστεροφημία του ΔΝΤ κρίνεται μέσα στο 2018 μιας και υπάρχει ειλημμένη απόφαση για έξοδο από την Ευρώπη.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα και τι προτείνει η Κριστίν Λαγκάρντ

-Πρώτον αναπροσαρμόζονται τα πλεονάσματα του 3,5% σε τέτοιο βαθμό που οι ετήσιες καταβολές της χώρας να μην ξεπερνούν τα 15 δις ευρώ. Σε περίπτωση που έχουμε υπέρβαση του ορίου του 2,2%  θα ισχύσει η ρήτρα ανάπτυξης και η διαφορά θα διοχετεύεται στην ελληνική οικονομία.

Τα δύο πρώτα μνημόνια ύψους 147 δις στην ουσία είχαν παγώσει την αποπληρωμή τους οι εταίροι και την μετέθεσαν για μετά το 2022 με ετήσιο ρυθμό εξόφλησης τα 34 δις ευρώ. Γίνεται αντιληπτό πως δημιουργείται μαξιλάρι ασφαλείας.

-Δεύτερο τα επιτόκια δανεισμού γίνονται σταθερά στο 1,5% και περίοδο χάριτος πέντε ετών. Το επιτόκιο δανεισμού από το ESM βρίσκεται στο 0,89% αυτή τη στιγμή ενώ τα δάνεια από τον ESFM ήταν στο 2%.

-Τρίτον τα δάνεια του ΔΝΤ ύψους 11,5 δισ ευρώ προτείνεται να αγοραστούν από τον ESM και να προστεθούν στο συνολικό χρέος που θα είναι πια συγκεντρωμένο μόνο σε ευρωπαϊκά χέρια.

Αυτά έχουν συζητηθεί, ή ελληνική πλευρά εκφράζει την ικανοποίηση της στις πρόσφατες συναντήσεις και σε αυτό οφείλεται η μεταστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το Ταμείο. Απαιτείται βέβαια η σύμφωνη γνώμη  των δανειστών και τότε πράγματι θα ηχήσουν ως μουσική στα αυτιά του ΣΥΡΙΖΑ.