Αιμάτινες δροσοσταλίδες έπεφταν από τον ουρανό όταν ο Πάτροκλος άφηνε την τελευταία του πνοή στο πεδίο της μάχης. Είχε πέσει σκοτάδι θανατερό στην Τροία. Οι ποιητικές  εικόνες του Ομήρου περιγράφουν εκτός από τα γεγονότα αστρονομικά φαινόμενα, όπως την μερική έκλειψη του ηλίου που συνέβη εκείνη την ημέρα.

Με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στην Οδύσσεια και με τη χρήση του προγράμματος Starry Night και του καταλόγου εκλείψεων της NASA, μια ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρο Παπαμαρινόπουλο, προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια την χρονολόγηση  του τέλους του Τρωικού Πολέμου και την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

Μέχρι τώρα είχε επικρατήσει η άποψη ότι ο Τρωικός Πόλεμος έγινε το 1184/83 π.Χ. Το Πάριο Χρονικό όμως τοποθετεί το γεγονός στο 1209 π.Χ. και  ο Ηρόδοτος στο 1250 π.Χ. Σύμφωνα, με την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που παρουσίασε σήμερα στην Ακαδημία Αθηνών ο αντιπρόεδρός της, ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης, ο θάνατος του Πατρόκλου, κατά το δέκατο έτος του Τρωικού Πολέμου συμπίπτει με την μερική έκλειψη του ηλίου της 6ης Ιουνίου του 1218 π.Χ.

Ο Ομηρος αποδίδει στο Δία την εμφάνιση μιας σκοτεινιάς στον ουρανό χωρίς σύννεφα , ενώ συνυπάρχει οξύ φως. Πρόκειται για την μερική ηλιακή έκλειψη (κατά 75%) εκείνης της ημέρας, που ήταν ορατή από την περιοχή της Τροίας, η οποία ικανοποιεί και την άλλη αναφορά του Ομήρου,  ότι απέχει μια δεκαετία από την αντίστοιχη μερική έκλειψη της Ιθάκης της 30ής Οκτωβρίου 1207 π.Χ. όπου έγινε κάλυψη ¾ του ηλιακού δίσκου (74,7 %).

«Το πρόγραμμα Starry Night επιβεβαιώνει την αναφορά του Ομήρου ότι τρεις μέρες μετά το θάνατο του Πατρόκλου και συνεπώς τρεις ημέρες μετά την ηλιακή έκλειψη, της 6ης Ιουνίου του 1218 π.Χ. ο πλανήτης Αφροδίτη ήταν ορατός στον ανατολικό ορίζοντα».

Κατά την αρχαιότητα οι πόλεμοι και οι εκστρατείες άρχιζαν την άνοιξη και επομένως τα πολεμικά έτη υπολογίζονταν από άνοιξη σε άνοιξη. Ανοιξη έγινε η εκστρατεία των Ελλήνων στην Τροία και άνοιξη τελείωσε ο δεκαετής αυτός πόλεμος. Οι αρχαιολόγοι (W. Dorpfeld, C. Blegen, V.R.d’ A. Desdorough, M.Wood, S.Hiller, Γ. Μυλωνάς, P. Mountzoy, M. Korfmann, S.Hood) χρονολογούν με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα τον Τρωικό Πόλεμο από το 1270 έως τον 10 αι. π.Χ. εκτός από δυο (C.Nylander και M. Finley)  που δεν τον θεωρούν ιστορικό γεγονός.

Η χρονολόγηση της άλωσης της Τροίας που προτείνεται τώρα με τα αστρονομικά στοιχεία της NASA βρίσκεται πολύ κοντά στο μέσο όρο υπολογισμού των αρχαίων συγγραφέων Δικαιάρχου του Σικελιώτη (1212 π.Χ.), του Πάριου Χρονικού (1208 π.Χ.) και του Ερατοσθένη (1228 π.Χ.). παραλλήλως είναι συμβατή και με τα αρχαιολογικά ευρήματα της Τροίας, χωρίς σφάλμα αβεβαιότητας, όπως τόνισε ο κ. Κουνάδης.

Συνεπώς, ο Πάτροκλος σκοτώθηκε στις 6 Ιουνίου του 1218 π.Χ. υπό την σκιά μιας μερικής έκλειψης του ηλίου και η άλωση της Τροίας έγινε μετά από ένα περίπου μήνα. Ο δε Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη την 25η Οκτωβρίου του 1207 π.Χ. και σκότωσε τους μνηστήρες της Πηνελόπης την 30στή Οκτωβρίου του 1207 π.Χ. υπό τη σκιά μιας άλλης μερικής έκλειψης ηλίου. Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 14:31, κορυφώθηκε στις 16:03 και τέλειωσε στις 17:23. Η ηλιακή έκλειψη συνέβη στα δυτικά, σε ύψος 20 μοιρών από τον ορίζοντα, στην περιοχή του αστερισμού του Σκορπιού. Λίγη ώρα μετά, στις 17:58 ο Ηλιος έδυσε και γι αυτό όπως λέει ο Ομηρος, οι υπηρέτριες έφεραν αμέσως φως, αναμμένους δαυλούς (OD.22.497). Η θέση αυτής της ηλιακής έκλειψης στον ουρανό των Ιονίων νήσων απεικονίζεται   στο χάρτη Starry Night.

Tα ξημερώματα της άφιξης του Οδυσσέα στην Ιθάκη ο Ομηρος αναφέρει ότι ο πλανήτης Αφροδίτη βρισκόταν στον ανατολικό ορίζοντα του ουρανού. Και πράγματι, όπως προκύπτει  από τον αστρονομικό χάρτη η Αφροδίτη βρίσκεται στην ανατολή στις 25 Οκτωβρίου του 1207 π.Χ.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της διεπιστημονικής αυτής έρευνας (των: Σταύρου Παπαμαρινόπουλου, Παναγιώτας Πρέκα-Παπαδήμα, Παναγιώτη Μητροπέτρου, Ελενας Μητροπέτρου, Παναγιώτη Αντωνόπουλου, Γιώργου Σαραντίτη, Κοσμά Γαζέα, Παναγιώτη Νάστου, Κώστα Κυριακόπουλου, Αλεξάνδρας Τσιρώνη) μέλη της Ακαδημίας Αθηνών αφού συνεχάρησαν τους ερευνητές έθεσαν κάποιους προβληματισμούς σχετικά με τις παλιότερες χρονολογήσεις των γεγονότων αυτών και την αυθεντικότητα των έργων του Ομήρου που διασώθηκαν από την προφορική παράδοση 400 χρόνια από το 1200 έως τον 8 αι. π.Χ. οπότε έχουμε την έναρξη της γραφής.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Λουκάς Παπαδήμος, ο θεωρητικός φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, οι αρχαιολόγοι Βασίλειος Πετράκος και  Αγγελος Δεληβοριάς, ο αρχιτέκτονας Μανώλης Κορρές, η βυζαντινολόγος Χρύσα Μαλτέζου, ο διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής  (ο οποίος ήταν ενθουσιασμένος με την αστρονομική επιβεβαίωση της Αλωσης της Τροίας), ο νομικός Μιχάλης Σταθόπουλος, ο καθ. Φιλοσοφίας Ευάγγελος Μουτσόπουλος,  ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας,  η ποιήτρια Κική Δημουλά, ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός, μουσικοσυνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου και η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη.