Η 1η Φεβρουαρίου 2019 θα αποτελέσει ορόσημο στις σχέσεις ΕΕ-Ιαπωνίας. Την ημέρα αυτή θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ), δημιουργώντας μια ανοιχτή εμπορική ζώνη που καλύπτει πάνω από 600 εκατομμύρια ανθρώπους και σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία γνωστοποίησαν, ήδη, η μία στην άλλη ότι ολοκλήρωσαν τις αντίστοιχες διαδικασίες κύρωσης. Ως τελικό βήμα από την πλευρά της ΕΕ, το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για τη σύναψη της ΣΟΕΣ.

Επίσης η Ιαπωνία γνωστοποίησε στην ΕΕ ότι ολοκλήρωσε τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης (ΣΣΕΣ). Με βάση τη γνωστοποίηση αυτή, μεγάλο μέρος της ΣΣΕΣ θα τεθεί σε εφαρμογή σε προσωρινή βάση, επίσης από την 1η Φεβρουαρίου 2019. Η συμφωνία θα αρχίσει να ισχύει επισήμως μόλις κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Και οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας στις 17 Ιουλίου 2018.

Συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης

Η Επιτροπή επισημαίνει, πως η ΣΟΕΣ είναι η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει μέχρι σήμερα η ΕΕ. Το 99% των δασμών που επιβάλλονται στις εξαγωγές της ΕΕ στην Ιαπωνία, και που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, θα καταργηθεί.

Όπως έχουμε, ήδη επισημάνει σε προηγούμενες αναρτήσεις, η συμφωνία θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ, καταργώντας τους ισχύοντες ιαπωνικούς δασμούς σε προϊόντα όπως τα τυριά και τα κρασιά, προστατεύοντας παράλληλα τα ενωσιακά δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας στην αγορά της Ιαπωνίας. Επίσης θα ανοίξει τις αγορές υπηρεσιών και θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των επιχειρήσεων της ΕΕ σε προσφορές για δημόσιες συμβάσεις.

Η ΣΟΕΣ βασίζεται στα υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά την εργασία, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την προστασία των καταναλωτών. Είναι επίσης η πρώτη εμπορική συμφωνία που περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης

Η ΣΣΕΣ είναι η πρώτη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας. Θα ενισχύσει τη συνεργασία και τον διάλογο σε ευρύ φάσμα διμερών, περιφερειακών και πολυμερών ζητημάτων. Αναδεικνύει τις κοινές αξίες και αρχές που αποτελούν τη βάση της στενής και μακρόχρονης συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας ως στρατηγικών εταίρων, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες.

Η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τη συνεργασία σε τομείς όπως είναι η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, η ενεργειακή ασφάλεια, ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, η καινοτομία, η δικαστική συνεργασία και η συνεργασία για την επιβολή του νόμου.

Πηγή: Βlog:marina anastas.kourbela