Με καταγωγή από την Ουκρανία για την ηθοποιό και σκηνοθέτη Λιούμπα Κριβόχιζα, μια παράσταση που θα μιλάει για την κατάσταση στη χώρα της ήταν μάλλον μονόδρομος.

Μια μέρα, πριν κλείσει ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου (24.2.22), την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου θα κάνει πρεμιέρα στο Τεχνοχώρο Φάμπρικα, η αντιπολεμική παράσταση με τίτλο «Τρόμος και απόγνωση στο ρωσικό βασίλειο».

Στη σκηνή εκτός από τη σκηνοθέτη Λιούμπα Κριβόχιζα θα δούμε τον Κυριάκο Ψυχαλή, τη Τζίνα Σταυρουλάκη, την Άννυ Θεοδούλου και μια πρόσφυγα ηθοποιό από την Ουκρανία, την Nataly Tolkunova.

 Πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο έργο;

Η καταγωγή μου είναι από την Ουκρανία και όπως είναι φυσικό με απασχολεί ιδιαίτερα, ο πόλεμος που γίνεται στη χώρα μου. Ξεκίνησα την έρευνά μου διαβάζοντας και βλέποντας μαρτυρίες Ουκρανών αμάχων. Διάβασα πολλές ιστορίες και έπαθα σοκ! Μου ήταν πολύ δύσκολο να συνεχίσω.

Γρήγορα κατάλαβα ότι αυτές οι ιστορίες δεν μπορούν να ειπωθούν από Έλληνες ηθοποιούς. Θα έπρεπε να είναι Ουκρανοί, να έχουν βιώσει την κατάσταση.

Χρειαζόμουν χρόνο για να σκεφτώ . Παράλληλα με βασάνιζε και ένα μεγάλο «γιατί». Γιατί οι Ρώσοι πολίτες δεν αντιστέκονται στον πόλεμο, γιατί δεν διαμαρτύρονται; Έκανα μια μεγάλη έρευνα. Και νομίζω βρήκα τις απαντήσεις. Κάποιο υλικό από αυτή την ερευνά χρησιμοποιήσαμε στην παράσταση.

  Δεν είναι σκληρό για έναν Ουκρανό να ασχοληθεί τόσο πολύ με τον πόλεμο; 

Είναι παρά πολύ σκληρό. Πονάς καθημερινά. Από την άλλη ένιωσα την ανάγκη να το κάνω γιατί δεν έχει ασχοληθεί κανείς με το θέμα.

 Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας πάνω στα κείμενα;

Όταν διαβάζεις τα κείμενα για τον πόλεμο, συνειδητοποιείς το μέγεθος της καταστροφής και του πόνου. Και  μετά έρχεται η απογοήτευση από την κοινωνία και από όλη την ανθρωπότητα.  Σταματάς να βλέπεις φως στο τούνελ….

Είστε υπεύθυνη για το κείμενο, τη σκηνοθεσία και παίζετε και στην παράσταση. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά;

Τα κείμενα δεν τα έγραψα εγώ. Μου τα παραχώρησε ένα on line αντιπολεμικό περιοδικό. Ούτε να παίξω ήθελα. Ήταν η λύση ανάγκης για να μπορώ να πω αυτό που θέλω. Όσον αφορά την σκηνοθεσία, είναι παρά πολύ απλή.

Ποιο είναι το καλύτερο σενάριο κατά τη γνώμη σας για την Ουκρανία;

Η άποψή μου είναι σταθερή. Να φύγουν όλα τα ρωσικά στρατεύματα από τα εδάφη της Ουκρανίας, να πληρώσει η Ρωσία αποζημίωση για καταστροφή που έφερε, να δικαστούν οι υπεύθυνοι για αυτόν το πόλεμο και να μπει η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Στην παράσταση παίζει και μια πρόσφυγας. Τι θα την δούμε να κάνει;

Η κοπέλα που παίζει είναι πράγματι πρόσφυγας αλλά  είναι και επαγγελματίας Ουκρανή ηθοποιός και δασκάλα ορθοφωνίας. Και παρόλο που δεν ξέρει ακόμα καλά ελληνικά, δουλεύει πολύ σκληρά για να τα μάθει. Θα την δείτε να παίζει και πιστέψτε με θα σας συγκινήσει.

info:

Πρεμιέρα: 23 Φεβρουαρίου

Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:30

Για 12 παραστάσεις

Τεχνοχώρος Φάμπρικα, Μεγ. Αλεξάνδρου 125, Αθήνα

Τηλέφωνο Κρατήσεων:  6984148196 (οι κρατήσεις θα γίνονται μόνο τηλεφωνικά)

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο: άνω των 65, φοιτητικό, ανεργίας)