Με μια απόφαση γεμάτη «ναι μεν αλλά», την οποία δημοσίευσε, προ ημερών η Επιτροπή ανακοινώνει το νέο εξάμηνο της ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζετι στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το τρίτο, κατά σειρά εξάμηνο ενισχυμένης εποπτείας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, το οποίο αρχίζει στις 21 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη της χρηματοδοτικής συνδρομής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 20 Αυγούστου 2018, με την εκτελεστική απόφαση 2018/1192 της Επιτροπής ενεργοποιήθηκε ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα για περίοδο έξι μηνών, από τις 21 Αυγούστου 2018. Ακολούθησε η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/338 της Επιτροπής την παρέτεινε για επιπλέον περίοδο έξι μηνών από τις 21 Φεβρουαρίου 2019.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκτελεστική απόφαση για τη νέα εξάμηνη ενισχυμένη, εποπτεία, παραδέχεται, πράγματι, την πρόοδο της Ελλάδας, και χωρίς να το ανακοινώνει διαφαίνεται να αισιοδοξεί για τη μελλοντική εξέλιξη της χώρας.

Ωστόσο, για λόγους προληπτικούς, θα λέγαμε, σχετικά με την αποφυγή αναταράξεων στην ευρωζώνη και αρνητικών επιπτώσεων για τους εταίρους μας, από τους οποίους, επισημαίνει η Επιτροπή έχουμε λάβει στήριξη με ευνοϊκούς όρους, δίπλα σε μια επιτυχία, που αναφέρει, παραθέτει και τις ανησυχίες της και τις επισημάνσεις, για συνέχιση των δεσμεύσεων που η Ελλάδα έχει αναλάβει, κυρίως με την υλοποίηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων και μεταρρυθμισεων.

Αυτό, προκειμένου, θα λέγαμε, να στεριώσουν αυτές οι επιτυχίες και να προχωρήσει η Ελλάδα στην πορεία της ανάπτυξης, αλλά,κυρίως, και στην ανταπόκριση των υποχρεωσεών της. Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, στην αποφασή της υπενθυμίζει, πως από το 2010, η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικό ποσό χρηματοδοτικής συνδρομής, με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς υποχρεώσεις της έναντι των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 243 700 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις δεσμεύσεις στην αποφασή της αναφέρει, πως η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση, στο πλαίσιο της Ευρωομάδας, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας «το πρόγραμμα», καθώς και να διασφαλίσει τους στόχους των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος και των προγενέστερων αυτού προγραμμάτων.

Εχει, επίσης, δεσμευτεί να εφαρμόσει ειδικές δράσεις στους τομείς των δημοσίων οικονομικών και των δημοσιονομικών-διαρθρωτικών πολιτικών, της κοινωνικής μέριμνας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, της ιδιωτικοποίησης και της δημόσιας διοίκησης. Οι ειδικές, αυτές δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται σε παράρτημα της δήλωσης της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα συμβάλουν, κατά την Επιτροπή, στην αντιμετώπιση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας, καθώς και των πηγών ή των δυνητικών πηγών οικονομικών δυσκολιών.

Αναφορά κάνει η Επιτροπή και στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων,επισημαίνοντας, πως αν και το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε σταδιακά από το ανώτατο όριο των 107,2 δισεκατ. ευρώ, που είχε φθάσει τον Μάρτιο του 2016, στα τέλη του 2018 το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρέμενε πολύ υψηλό, ανερχόμενο σε 81,8 δισεκατ. ευρώ, δηλαδή,στο 45,4 % των συνολικών ανοιγμάτων εντός ισολογισμού.

Τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα εξέδωσε 7ετές ομόλογο, το οποίο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της καμπύλης αποδόσεων της Ελλάδας και στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά ομολόγων της, αναφέρει η Επιτροπή, συνοδεύοντας, πάντα, όπως προαναφέραμε, με ένα ωστόσο.

Κατά την Επιτροπή η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικό σταυροδρόμι όσον αφορά τις επιλογές των πολιτικών που απαιτούνται για την επίτευξη σταθερής και διαρκούς οικονομικής ανάκαμψης.

Αναφορά κάνει η Επιτροπή και στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισημαίνοντας, πως αν και το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε σταδιακά από το ανώτατο όριο των 107,2 δισεκατ. ευρώ, που είχε φθάσει τον Μάρτιο του 2016, στα τέλη του 2018 το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρέμενε πολύ υψηλό, ανερχόμενο σε 81,8 δισεκατ. EUR, ήτοι στο 45,4 % των συνολικών ανοιγμάτων εντός ισολογισμού.

Τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα εξέδωσε 7ετές ομόλογο, το οποίο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της καμπύλης αποδόσεων της Ελλάδας και στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά ομολόγων της, αναφέρει η Επιτροπή, συνοδεύοντας, πάντα, όπως προαναφέραμε, με ένα Ωστόσο.

Κατά την Επιτροπή η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικό σταυροδρόμι όσον αφορά τις επιλογές των πολιτικών που απαιτούνται για την επίτευξη σταθερής και διαρκούς οικονομικής ανάκαμψης.