Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στή χθεσινή σύνοδο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αδιαίρετη και ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής τάξης ασφαλείας επηρεάζει την ασφάλεια της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες και απειλές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και καλεί τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να συμμετάσχει εποικοδομητικά στον διάλογο μέσω των καθιερωμένων διεθνών μηχανισμών.

Με βάση τη διακήρυξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και βαρύ κόστος.

Η ΕΕ επιβεβαιώνει την αταλάντευτη υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και των άλλων ανατολικών γειτονικών εταίρων εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους, καλεί δε τη Ρωσία να συμμετάσχει εκ νέου εποικοδομητικά στα υφιστάμενα διεθνή πλαίσια για τη βιώσιμη και ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ενιαία προσέγγιση της ΕΕ και τη συνεχιζόμενη στενή συνεργασία και συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ, την Ουκρανία και τις άλλες χώρες εταίρους. Επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν περαιτέρω η ανθεκτικότητα και οι ικανότητες αντίδρασης της ΕΕ και των στενών εταίρων της, μεταξύ άλλων έναντι κυβερνοεπιθέσεων και υβριδικών επιθέσεων, χειραγώγησης πληροφοριών και παρεμβολών από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης.