Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιδοθεί σε ένα… διαφορετικό είδος εισαγωγών-εξαγωγών. Και, παρότι η μετανάστευση βρέθηκε στην καρδιά του debate για το Brexit, ελάχιστα στράφηκε η προσοχή σε έναν κρίσιμο παράγοντα: την ηλικία των μεταναστών που πηγαίνουν η φεύγουν από τη Βρετανία.

Οι συνταξιούχοι είναι μία από τις μεγαλύτερες κατηγορίες εξαγωγών της Βρετανίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα η στατιστική υπηρεσία ONS. Από τους 296.600 Βρετανούς πολίτες που διέμεναν στην Ισπανία το 2016, περίπου το 40% ήταν ηλικίας 65 ετών ή παραπάνω. Μόλις το 21% των Βρετανών μεταναστών στη χώρα της Μεσογείου ήταν μεταξύ 30 και 49 ετών, ενώ ένα 8% αντιστοιχεί στις ηλικίες 15-29. Τα στοιχεία της ONS συνάδουν και με τα ευρήματα της ισπανικής απογραφής του 2011, σύμφωνα με τα οποία το 48% των Βρετανών μεταναστών στη χώρα είναι συνταξιούχοι.

Αντιθέτως, οι Ισπανοί μετανάστες στη Βρετανία είναι πολύ πιο νέοι. Από τους 132.000 Ισπανούς πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μισοί είναι από 20 μέχρι 39 ετών. Σχεδόν το 60% αυτών των ανθρώπων συμμετέχει στο βρετανικό εργατικό δυναμικό. Οι Ισπανοί μετανάστες είναι πιο πιθανό να απασχοληθούν στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα (25% των Ισπανών πολιτών έναντι 17% σε ολόκληρο το εργατικό δυναμικό) και στη διανομή, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια (25% έναντι 19%), σε σύγκριση με τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο μεταξύ η Ισπανία εξελίσσεται σε ολοένα και πιο δημοφιλή προορισμό συνταξιοδότησης για τους Βρετανούς. Ο αριθμός των Βρετανών μεταναστών ηλικίας 65 και άνω που διαμένουν στη χώρα εκτοξεύτηκε σε πάνω από 120.000 το 2016, από λιγότερους από 27.000 το 2002.

Τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας για τη δυναμική στη μετανάστευση μεταξύ Βρετανίας και Ισπανίας, αντανακλούν ένα ευρύτερο μοτίβο. Οι ξένοι εργαζόμενοι στη Βρετανία είναι κατά μέσο όρο νεότεροι σε ηλικία σε σχέση με τους Βρετανούς που μεταναστεύουν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Περίπου το 76% των εργαζομένων που προέρχονται από το εξωτερικό και που έφτασαν στη Βρετανία μεταξύ 2010 και 2015, ανήκουν σε δύο ηλικιακές ομάδες: στους 16-24 και στους 25-35. Παράλληλα, το κομμάτι του βρετανικού εργατικού δυναμικού που έχει γεννηθεί στη χώρα γερνά σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια.

 

Ωστόσο, μετά το περσυνό δημοψήφισμα για το Brexit, Ευρωπαίοι μετανάστες έχουν φύγει από τη Βρετανία μαζικά. Η καθαρή μετανάστευση υποχώρησε κατά 84.000 μεταξύ 2015 και 2016, σύμφωνα με την ONS. Εκτιμάται ότι 339.000 άνθρωποι αποχώρησαν από τη χώρα το 2016, δηλαδή κατά 40.000 περισσότεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Η μεγαλύτερη πλειονότητα ήταν Ευρωπαίοι πολίτες.

Αυτό έχει αναγκάσει τις βρετανικές επιχειρήσεις να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι εταιρίες καλούν την κυβέρνηση να είναι πιο ειλικρινής στο κατά πόσο η οικονομία εξαρτάται από τους μετανάστες, αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει σημαντικές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και ένα δύσκολο οικονομικό μέλλον.

Σε μια φάρμα στην Αγγλία, ο ιδιοκτήτης σημειώνει πως μόλις ένας Βρετανός έκανε αίτηση για δουλειά -στο μάζεμα μαλακών καρπών- και παραιτήθηκε την επόμενη μέρα…