Μετά από πρόσκληση της Julia Klöckner, Ομοσπονδιακής Υπουργού τροφίμων και γεωργίας της Γερμανίας, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Γεωργίας συνεδρίασαν, χθες, άτυπα, στο Koblenz, και συζήτησαν σχετικά με τα διδάγματα, που αντλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, την περιφερειακή διάσταση της παραγωγής και την καλή μεταχείριση των ζώων.

Στο θέμα αυτό, σύμφωνα με τη Γερμανική Προεδρία, οι υπουργοί Γεωργίας των 27 χωρών της ΕΕ υποστήριξαν την πρωτοβουλία της Ομοσπονδιακής Υπουργού Γεωργίας Julia Klöckner.

Κατά τη σύνοδο, οι υπουργοί συζήτησαν, επίσης τα διδάγματα από την πανδημία του κορονοϊού, τη βιώσιμη ενίσχυση των ευρωπαϊκών αλυσίδων εφοδιασμού και την εμβάθυνση της εκτίμησης της ευρωπαϊκής γεωργικής παραγωγής μακροπρόθεσμα, καθιστώντας τους τομείς των τροφίμων και της γεωργίας ακόμη πιο ανθεκτικούς στις κρίσεις.

Η Επιτροπή της ΕΕ επιφορτίστηκε με τη διενέργεια διαρθρωμένης ανάλυσης του ζητήματος: Ποια ήταν τα αδύναμα σημεία, πού ήταν τα μεγαλύτερα ελλείμματα, και ποιες λύσεις υπάρχουν; Η προσοχή επικεντρώνεται στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η έρευνα και η καινοτομία και, ιδίως, οι καινοτόμες τεχνικές βελτίωσης.

Δηλώσεις της Προεδρεύουσας του Συμβουλίου Julia Klöckner

Ο γεωργικός τομέας ήταν ζωτικής σημασίας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ικανοποιητικά, μέχρι στιγμής, την πανδημία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας δήλωσε η κα Klöckner. Ωστόσο, ένα από τα βασικά διδάγματα της κρίσης είναι ότι, σε ορισμένους τομείς, πρέπει να είμαστε περισσότερο ανεξάρτητοι από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες — για παράδειγμα, στην περίπτωση ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων.

Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στους τομείς αυτούς. Ταυτόχρονα, εκφράζει την ικανοποίησή του για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκτίμησης της περιφερειακής παραγωγής και των γεωργών μας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στόχος μας είναι να το εδραιώσουμε! Αυτό όμως δεν σημαίνει κλείσιμο ή εθνικιστική προσέγγιση της κατανάλωσης.

Το διεθνές εμπόριο βάσει κανόνων, η αποτελεσματική ενιαία αγορά και οι περιφερειακοί κύκλοι παραγωγής αποτελούν όλες τις πλευρές του ίδιου νομίσματος. Δεν είναι αντιτιθέμενοι.

Πηγή: Βlog: karabo