Ο Γιάνης Βαρουφάκης βγάζει στον αέρα τους απίστευτους διάλογους που είχε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της διαπραγμάτευσης του «καυτού» καλοκαιριού του 2015, στο βιβλίο του «Adults in the Room».

Η αντίδραση του Μαξίμου είναι η πλήρη σιγή ιχθύος ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης απαντά πως «ο Βαρουφάκης αρέσκεται να λέει πολλά, Αλήθεια τι θα εξετάσει μια επιτροπή γιατί δεν υιοθετήσαμε το σχέδιο παράλληλου νομίσματος αναρωτήθηκε.

 

Αποσπάσματα των διαλόγων αλλά και του βιβλίου που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά τον προσεχή Σεπτέμβριο δημοσιεύουν αύριο Κυριακή το «Πρώτο Θέμα», το «Βήμα» και η «Καθημερινή».

Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, όλοι οι διάλογοι που παρατίθενται είναι καταγεγραμμένοι με το κινητό του και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Και μέσα σε αυτούς αποκαλύπτεται το σχέδιο και τι είχε στο μυαλό του ο πρωθυπουργός για το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα κρεμόταν σε μία κλωστή…

«Ντου στα 16 δις της ΕΚΤ!»

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δημοσιεύει το “Πρώτο Θέμα” από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, σε κάποιο χρονικό σημείο, ο πρωθυπουργός μαθαίνει πως υπάρχουν 16 δις ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τότε, σύμφωνα πάντα με τον Γ. Βαρουφάκη, διημείφθη ο εξής διάλογος:

Τσίπρας: Τι; Υπάρχουν 16 δις ευρώ στην ΤτΕ και δεν τα φορτώνουμε στα ΑΤΜ;

Βαρουφάκης: Αλέξη, αυτό είναι κλοπή.

Τσίπρας: Οταν το παιδί μου πεινάει, έχω δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα.

Φλαμπουράρης: Εχουμε κάθε δικάιωμα να πάρουμε αυτά τα λεφτά.

Βαρουφάκης: Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κατάσχουμε τα λεφτά της ΕΚΤ…

Πρόσθεσε βέβαια την πρόταση του για εθνικοποίηση των 16 δις, σφραγίζοντας με ειδική μελάνη τα χαρτονομίσματα, να τα μετατρέψουμε σε νέες δραχμές και να γεμίσουμε τα ΑΤΜ.

Επίσης αναφέρει σε άλλο σημείο το διπλό σχέδιο γνωστό ως Plan X που είχε στο μυαλό του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, του είχε δώσει εντολή να φτιάξει μια ομάδα κρούσης που θα ετοίμαζε την αντεπίθεση της κυβέρνησης. Ενώ με ένα ανασχηματισμό δεξιάς υφής θα έριχνε στάχτη στα μάτια των Ευρωπαίων.

Τέλος παρουσιάζει ένα πρωθυπουργό που φοβόταν πραξικόπημα, ένα νέο Γουδή, από τον ΠτΔ ,τον Γιάννη Στουρνάρα και τις μυστικές υπηρεσίες.