Βιντεοδιάσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ και της ηγεσίας των κρατων της Σαχέλ (χώρες υποσαχάριας Αφρικής)ψπραγματοποιήθηκε, χθες με βασικά θέματα την ανάπτυξη της περιοχής και την καταπολέμηση του κορονοιού. Συζητήθηκε, επίσης και η πλήρης ακύρωση του αφρικανικού χρέους, ως απάντηση στις επιπτώσεις του κορονοιού.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο νυν Πρόεδρος της Σαχέλ G5  Mohamed Cheikh El Ghazouani (πρόεδρος Μαυριτανίας) ανέλαβαν τη συμπροεδρία της βιντεοδιάσκεψης με όλους τους αρχηγούς κρατών της Σαχέλ G5, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula Von der Leyen και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Josep Borrell, με την παρουσία του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του Προέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης.

Στη διάρκεια αυτής της βιντεοδιάσκεψης, οι ηγέτες ενέκριναν κοινή δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τα κράτη μέλη της Σαχέλ G5.

Η δήλωση καλύπτει τέσσερις βασικούς τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην περιοχή:

-την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

-την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφάλειας και άμυνας στις χώρες της Σαχέλ G5

-την αποκατάσταση της παρουσίας του κράτους και των βασικών υπηρεσιών σε ευαίσθητες περιοχές σε όλη την επικράτεια

-την αύξηση των προσπαθειών υπέρ της ανάπτυξης

Νόσος COVID-19:

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης στις χώρες της Σαχέλ G5 και της τρωτότητάς τους στην εξάπλωση της νόσου COVID-19, οι συμπρόεδροι τόνισαν την επείγουσα ανάγκη αποτελεσματικής αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική και βιώσιμη αντίδραση στην πανδημία COVID-19 στον κόσμο, στην Αφρική και στο Σαχέλ ειδικότερα.

Ο Πρόεδρος Michel τόνισε πως είναι σημαντικό να στηριχθούν οι χώρες και οι κοινότητες για να περιοριστούν οι αρνητικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Η δέσμευση αυτή συνάδει με την κοινή δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου 2020.

Οι συμπρόεδροι εξέφρασαν ικανοποίηση για την έκκληση πολλών Αφρικανών και Ευρωπαίων ηγετών στις 15 Απριλίου 2020:

«Μόνο η νίκη στην Αφρική μπορεί να θέσει τέλος στην πανδημία παντού.»
Απόσπασμα από το άρθρο Αφρικανών και Ευρωπαίων ηγετών στους Financial Times της 14ης Απριλίου 2020

Μόνο η νίκη στην Αφρική μπορεί να θέσει τέλος στην πανδημία παντού — Οι παγκόσμιοι ηγέτες ζητούν επείγουσα αναστολή εξυπηρέτησης χρέους και πρωτοφανή πακέτα υγειονομικής και οικονομικής βοήθειας

Επόμενα βήματα

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, οι συμπρόεδροι συμφώνησαν:

-να ενημερώσουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τους διεθνείς εταίρους, προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματα των αφρικανικών χωρών για την πλήρη ακύρωση του αφρικανικού χρέους, ως απάντηση στις συνέπειες αυτής της πανδημίας

-να διοργανώσουν συνεδρίαση παρακολούθησης που θα πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοδιάσκεψης εντός τριών μηνών

Πηγή: Blog: marinaanastas.kourbela