Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Μετά το φεστιβάλ των Κανών, ένα ακόμη κινηματογραφικό φεστιβάλ ακυρώνεται. Πρόκειται για το 55ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, που θα διεξαγόταν στις αρχές Ιουλίου, και που τώρα ακυρώνεται, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, εξαιτίας, όπως ανάφεραν, των ληφθέντων από την κυβέρνηση της Τσεχίας μέτρων καταπολέμησης του κορονοϊού καθώς και της γενικότερης παγκόσμιας κατάστασης. Με αποτέλεσμα, το 55ο φεστιβάλ, όπως ανάφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του φεστιβάλ, Γίρι Μπαρτόσκα, θα διεξαχθεί από τις 2 μέχρι τις 10 Ιουλίου του 2021.

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως το να βλέπουμε μια ταινία μαζί με άλλους σε μια αίθουσα είναι μια δυνατή και αναντικατάστατη εμπειρία. Και επειδή το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στη Δημοκρατία της Τσεχίας, αποφασίσαμε πως το να διοργανώσουμε μια εναλλακτική έκδοση θα ήταν ενάντια στους στόχους του φεστιβάλ: να φέρνει κοντά τον ένα στον άλλο, θεατές, δημιουργούς, και ανθρώπους από διάφορα κοινωνικά στρώματα, ώστε να απολαμβάνουν συλλογικά τα κινηματογραφικά έργα».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε πως από τις 8 Ιουνίου μπορούν να αρχίσουν να λειτουργούν οι κινηματογραφικές αίθουσες επιτρέποντας την είσοδο σε αυτές μέχρι 50 θεατές. Έτσι, το φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι θα μπορέσει να οργανώσει μια ειδική έκδοση σε διάφορες αίθουσες από τις 3 μέχρι και τις 11 Ιουλίου του 2020, με μια επιλογή ταινιών που θα περιοδεύει σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Επιπρόσθετα, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει μια διαδικτυακή έκδοση του τμήματος Eastern Promises για επαγγελματίες του κλάδου με projects ταινιών που θα διαγωνίζονται από τις 6 ως τις 8 Ιουλίου. Το Κάρλοβι Βάρι θα συμμετέχει επίσης στο διεθνές πρόγραμμα We Are One: Global Film Festival.