Τελικά δεν ήταν δύο αλλά επτά τα κτήρια του ιστορικού  πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι που  υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά η οποία κατέκαψε μεγάλο κομμάτι  του δάσους. 

Χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία τα κτήρια αυτά δεν υπέστησαν μεγάλα δομικά προβλήματα πέραν αυτών που ήδη είχαν, είπε  η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Χαρακτήρισε επίσης όχι ιδιαίτερης αξίας τα αντικείμενα που κάηκαν στα δύο κοντέινερ. Ηταν όσα είχαν απομείνει από μια πρώτη διαλογή.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την καθυστέρηση ενημέρωσης σχετικά με τις ζημιές στο Τατόι, η υπουργός ανέφερε ότι ήταν επιλογή της Κυβέρνησης την ώρα της πυρκαγιάς να μιλάει μόνο ένας  υπεύθυνος.

«Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους, δεν είναι αμελητέο δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς», παραδέχθηκε  η κα Μενδώνη, τονίζοντας πως το Τατόι αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο φυσικού κάλλους και ιστορικών κτηρίων. Για το θέμα των ευθυνών, για την έλλειψη περιφρούρησης των κτηρίων και την ανάπτυξη συστήματος πυροπροστασίας  είπε: «Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ανάληψης πολιτικής ευθύνης εφόσον είχαν υπάρξει πραγματικές ζημιές. Τέτοιες όμως δεν υπήρξαν. Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αξιολογούν τους υπουργούς».

Κάνοντας έναν απολογισμό της καταστροφής ανέφερε ότι « η φωτιά στο Τατόι ξεκίνησε την Τρίτη, έσβησε την Τετάρτη για να υπάρξει όμως ένας δεύτερος πύρινος κύκλος την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τα κτήρια που υπέστησαν ζημιές είναι η οικία Στουρμ, το κτήριο Τηλεπικοινωνιών, η Οικία  Φροντιστή, το κτήριο της Φρουράς των Τάφων, το Κτήριο Προσωπικού και το Κτήριο Διευθυντηρίου και το Δασονομείο. Τα τρία πρώτα έχουν ήδη ενταχθεί από το 2020 στο ΕΣΠΑ και προχωρεί η διαδικασία για την αποκατάστασή τους ενώ για τα υπόλοιπα αρχίζουν άμεσα οι μελέτες με πρώτο το Διευθυντήριο (η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021- 2027). Οι ζημιές που υπέστησαν, έχουν να κάνουν κυρίως με τα ξύλινα στοιχεία τους _ στέγες και κουφώματα_, κάποια από τα οποία μάλιστα είναι νεώτερες επεμβάσεις».

Σχετικά με τον  προγραμματισμό και τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης του Τατοΐου, δεν αλλάζει τίποτα είπε η υπουργός. Το ανάκτορο που θα γίνει μουσείο θα έχει παραδοθεί, όπως έχει προγραμματισθεί το 2025— προβλέπονται ωστόσο επιπλέον έργα για την αποκατάσταση του φυσικού πλούτου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο τρέχον ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί  οι μελέτες των δικτύων και υποδομών του κτήματος (αποχέτευση, ύδρευση, βιολογικός καθαρισμός, πυροπροστασία και πυρόσβεση ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ εξασφαλίζεται το σύνολο των κονδυλίων που απαιτούνται για την αποκατάσταση των κτηρίων.

Παράλληλα έχει ήδη ανατεθεί η μελέτη για την συστηματική αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και με την στενή του έννοια, δηλαδή των 1600 στρεμμάτων και την ευρύτερη των 6000 στρεμμάτων. (Η επιστημονική ομάδα, που θα την αναλάβει,  θα ανακοινωθεί σύντομα).