Tου Βασίλη Κ. Καλαμαρά (vasillis.kalamaras@gmail.com)

Τέσσερα χρόνια μετά την κατάργησή της, η ενιαία τιμή βιβλίου επανέρχεται στα συμβατικά και στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Η εξαγγελία της κυβέρνησης, περνάει από το άυλο της υπόσχεσης στο ένυλο της πράξης. ‘Ετσι, κυρίως τα μικρά και τα μεσαία βιβλιοπωλεία-όσα έχουν απομείνει- θα έχουν ακόμη ένα θεσμικό χαρτί στην τσέπη τους, το οποίο πιθανότατα θα τους εξασφαλίσει την επιβίωσή τους.

Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε δελτίο Τύπου, το οποίο επισημοποιεί την επαναφορά αυτού του παλαιού νέου θεσμικού μέτρου προς υποστήριξη του βιβλίου. Ο νόμος 4549/2018 ψηφίστηκε τον Ιούνιο στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης. Τώρα έπεσαν και οι υπογραφές τών συναρμόδιων υπουργών: την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αστέριος Πιτσιόρλας, καθώς και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο Υφυπουργός Κώστας Στρατής.

«Έτσι προστατεύεται πλέον η πολυμορφία και η ποικιλία της εκδοτικής παραγωγής, τα δύσκολα και μη εμπορικά βιβλία, καθώς και τα μικρά βιβλιοπωλεία, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν υποστεί τις βαριές συνέπειες ενός άνισου ανταγωνισμού», περιγράφει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νόμου σε ανακοίνωσή της, το Υπουργείο Πολιτισμού.

Κι ακόμη-όπως αναφέρεται- εξασφαλίζει «ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας της εκδοτικής παραγωγής και της διακίνησης των βιβλίων. Συγκεκριμένα, ορίζονται οι τρόποι γνωστοποίησης της τιμής του βιβλίου και οποιασδήποτε αλλαγής σε αυτή, κυρίως όμως ρυθμίζεται ο τρόπος ελέγχου για τυχόν παραβιάσεις του νόμου». Που σημαίνει ότι πλέον προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα-κάτι που δεν ίσχυσε κατά το παρελθόν-σε περίπτωση παράβασης και όχι ποινικές κυρώσεις, δηλαδή εξορθολογίζεται και απλοποιείται η διαδικασία ελέγχου.