Πολύ πιο κοντά έφερε την ΕΕ και την Ιαπωνία, η 27η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, χθες, 27 Μαΐου 2021μ και στην οποία η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Charles Michel, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ενώ η Ιαπωνία εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό Yoshihide Suga.

Πρόκειται για μια σύνοδο κορυφής με πολύ πλούσια αποτελέσματα, προσεγγίσεις σε διάφορους τομείς που θα ενισχύσουν και θα διευρύνουν τη συνεργασία των δύο μερών, και με ιδιαίτερη αναφορά σε κοινές εξωτερικές δράσεις μαζί με τις ΗΠΑ, και οργάνωση την ερχόμενη εβδομάδα από τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό συνόδου κορυφής για τον κορονοϊό προκειμένου να εξασφαλιστεί, ο εμβολιασμός του 30% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει, είναι, πως η ΕΕ και η Ιαπωνία θέλουν ειλικρινά οι σχέσεις τους να πάνε, ακόμη παραπέρα, σε διμερές επίπεδο, και παγκόσμια, και θα αξιοποιούν κάθε σχετική δυνατότητα.

Οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση, στην οποία, μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

Κοινή δήλωση – Διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, 27 Μαΐου 2021
Παρατηρήσεις του Προέδρου Charles Michel μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας μέσω τηλεδιάσκεψης

Η ΕΕ και η Ιαπωνία είναι ενωμένες στη συνεργασία τους βασισμένες σε κοινές αξίες και αρχές, όπως η ελευθερία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, η αποτελεσματική πολυμέρεια και η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Φέτος σηματοδοτεί την 20ή επέτειο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας.

Οι συζητήσεις των ηγετών στη σύνοδο κορυφής επικεντρώθηκαν σε τρεις βασικούς πυλώνες: παγκόσμια ζητήματα, διμερείς σχέσεις και εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

Παρατηρήσεις του Προέδρου Charles Michel σχετικά με την Πράσινη Συμμαχία ΕΕ-Ιαπωνίας μετά την 27η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας
Παγκόσμια ζητήματα
Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον

Οι ηγέτες ξεκίνησαν την Πράσινη Συμμαχία ΕΕ-Ιαπωνίας, η οποία θα ενισχύσει τις συντονισμένες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα και το περιβάλλον. Μέσω αυτής της συμμαχίας, η ΕΕ και η Ιαπωνία θα εντείνουν τη συνεργασία τους για:

. ενεργειακή μετάβαση
. προστασία του περιβάλλοντος
. κανονιστική και επιχειρηματική συνεργασία
. έρευνα και ανάπτυξη
. βιώσιμη χρηματοδότηση
. διευκόλυνση της μετάβασης σε τρίτες χώρες

Επιπλέον, η ΕΕ και η Ιαπωνία θα συνεργαστούν και με άλλους για να επιτύχουν τα πιο φιλόδοξα αποτελέσματα στο COP26 για το κλίμα τον Νοέμβριο, και ένα φιλόδοξο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020 στο COP15 για τη βιοποικιλότητα τον Οκτώβριο.
Ανοσιοποίηση: Παγκόσμιο αγαθό

Η σύνοδος επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο μερών, να νικήσουν την πανδημία. Αναγνώρισαν την ανοσοποίηση ως παγκόσμιο κοινό αγαθό και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για καθολική, δίκαιη και προσιτή πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και εγγυημένα για την ποιότητα εμβόλια, διαγνωστικά και θεραπείες COVID-19.

Τονίζοντας την ουσιαστική συμβολή των δύο πλευρών στο COVAX, χαιρέτισαν τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ ως προμηθευτή εμβολίων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την επέκταση της παραγωγής εμβολίων και να διατηρήσουν ανοιχτές τις αλυσίδες εφοδιασμού και ζήτησαν να μην εφαρμοστούν περιττοί περιορισμοί στις εξαγωγές και τα ταξίδια.

Με την Ιαπωνία, είμαστε σταθερά αφοσιωμένοι στο COVAX. Ο πρωθυπουργός Σούγκα θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής για τις δεσμεύσεις της COVAX την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα βοηθήσουν στη διασφάλιση επαρκών πόρων για τον εμβολιασμό του 30% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το τέλος του τρέχοντος έτους δήλωσε ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος να ανταποκριθεί σε παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, η ΕΕ και η Ιαπωνία θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους για υποστήριξη, ενίσχυση και μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και συμμετοχή στις συζητήσεις σχετικά με μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες στον ΠΟΥ δομή.

Ενίσχυση τριμερούς συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η ΕΕ και η Ιαπωνία είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη βάσει κανόνων με τον ΟΗΕ στον πυρήνα τους και να ενισχύσουν τους πολυμερείς θεσμούς. Θα συνεχίσουν να δείχνουν ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και την επιτάχυνση της εφαρμογής της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030, της συμφωνίας του Παρισιού και της ατζέντας δράσης της Αντίς Αμπέμπα. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης να ενισχύσουν την τριμερή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία υποστηρίζουν την ενίσχυση και τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ως κεντρικού πυλώνα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Θα συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ στη Γενεύη (30 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2021).
Ψηφιακός μετασχηματισμός

Η ΕΕ και η Ιαπωνία θα συνεργαστούν για την προώθηση παγκόσμιων προτύπων και ολοκληρωμένων – συμπεριλαμβανομένων ρυθμιστικών – προσεγγίσεων σε ψηφιακές πολιτικές και τεχνολογίες.

Charles MichelΗ ΕΕ θέλει να κάνει τα επόμενα δέκα χρόνια την «ψηφιακή δεκαετία» μας. Θα συνεργαστούμε με την Ιαπωνία σε αναδυόμενες τεχνολογίες, κρίσιμα υλικά, 5G και 6G, τεχνητή νοημοσύνη, δεδομένα και πλατφόρμες. Αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα τόσο της ΕΕ όσο και της Ιαπωνίας και θα θέσει πρότυπα σε πολυμερή φόρα.

Οι ηγέτες υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση για υψηλά πρότυπα προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία για την πρωτοβουλία «Data Free Flow with Trust» με σκοπό να διευκολύνουν την ασφαλή και ασφαλή διασυνοριακή ροή δεδομένων με την ενίσχυση της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής.

Χαιρέτισαν τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας (ΣΟΕΣ) τα δύο χρόνια από την έναρξη ισχύος της. Επιβεβαίωσαν ότι η πλήρης εφαρμογή της ΣΟΕΣ θα παραμείνει κοινή προτεραιότητα.

Τόνισαν ότι είναι αμοιβαία προτεραιότητά τους να προωθήσουν τη βιώσιμη, ολοκληρωμένη και βασιζόμενη στους κανόνες συνδεσιμότητα μέσω της εταιρικής σχέσης της ΕΕ για βιώσιμη συνδεσιμότητα και ποιοτικές υποδομές. Η Ιαπωνία είναι η πρώτη χώρα με την οποία η ΕΕ έχει συνάψει εταιρική σχέση σύνδεσης.

Και ο «Ορίζοντας Ευρώπη»

Δεσμεύτηκαν, επίσης να επεκτείνουν τη συνεργασία μεταξύ των βιομηχανικών, επιστημονικών, ερευνητικών και καινοτομικών και διαστημικών τομέων των δύο πλευρών . Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα για την Ιαπωνία να συνδεθεί με το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη».
Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας
Περιοχή Ινδο-Ειρηνικού

Οι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό , η οποία είναι χωρίς αποκλεισμούς, βάσει του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών αξιών, και χωρίς περιορισμούς από τον εξαναγκασμό. Θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τη συνεργασία με τον ASEAN στην περιοχή και θα συνεργαστούν επίσης με τις χώρες της Νοτίου Ασίας και του νησιού του Ειρηνικού.

Εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ανατολική και τη Νότια Κίνα και αντιτίθενται έντονα σε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo και αύξησης των εντάσεων.

Charles Michel: Η ΕΕ αποφάσισε να ενισχύσει τη στρατηγική της εστίαση στον Ινδο-Ειρηνικό. Έχουμε έντονο ενδιαφέρον να εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Ιαπωνία στον τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα, της τεχνολογικής συνεργασίας, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της παραπληροφόρησης – και για την προώθηση θεμελιωδών αξιών και αρχών στην περιοχή.
Άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας

Η ΕΕ και η Ιαπωνία θα ενισχύσουν τις διαβουλεύσεις για την ασφάλεια, ιδίως για τη μη διάδοση και τον αφοπλισμό και για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και θα επεκτείνουν την πρακτική συνεργασία σε τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ασφάλεια στη θάλασσα και η διαχείριση κρίσεων.

Οι ηγέτες αναγνώρισαν τη σημασία διαφανών, αξιόπιστων και βασισμένων σε στοιχεία πληροφοριών και συμφώνησαν να συνεχίσουν τους διαλόγους για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους να προωθήσουν έναν ανοιχτό, ελεύθερο, σταθερό και ασφαλή κυβερνοχώρο.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία θα παραμείνουν σταθερές στην υποστήριξή τους στις πυρηνικές προσπάθειες μη διάδοσης, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης της πλήρους, επαληθεύσιμης και μη αναστρέψιμης διάλυσης από τη Βόρεια Κορέα των πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής και των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων όλων των σειρών. Οι ηγέτες επανέλαβαν την κοινή τους υποστήριξη για τη διατήρηση του Ιράν / Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) και τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία θα διαβουλεύονται και θα συντονίζουν στενά για άλλες περιφερειακές υποθέσεις όπως το Αφγανιστάν, η Λευκορωσία, η Μιανμάρ, η Ουκρανία, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Συρία, το Σαχέλ, η Λιβύη, το Χονγκ Κονγκ, το Σινγιάνγκ και η Ανατολική Μεσόγειος. Θα συνεχίσουν επίσης τις ανταλλαγές σχετικά με τις αντίστοιχες σχέσεις τους με την Κίνα και τη Ρωσία.

Πηγή:pelazkarabo.blogspot.com