Εγκρίθηκε, από το Συμβούλιο το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον εφοδιασμό τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια, που έχει καταρτίσει η Επιτροπή στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Αυτό θα βοηθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει προκλήσεις στις οποίες συγκαταλέγονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα ζητήματα υγείας των φυτών και των ζώων και οι ελλείψεις βασικών εισροών όπως είναι τα λιπάσματα, η ενέργεια και η εργασία.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 12 Νοεμβρίου 2021 η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφονται τα βήματα που χρειάζονται για την εφαρμογή σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρώπη. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας (EFSCM), που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση κρίσης.

Θα συσταθεί επίσης ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς των κρατών μελών, σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και εκπροσώπους τρίτων χωρών με στενούς δεσμούς με την αλυσίδα τροφίμων της ΕΕ, η οποία θα συνεδριάζει περιοδικά για να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη για πιθανές προκλήσεις στον τομέα του εφοδιασμού τροφίμων.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για το προτεινόμενο σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αναγνωρίζει την ανάγκη να εξασφαλιστεί η μελλοντική ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων της Ευρώπης έναντι πιθανών κινδύνων. Παρότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί κατόρθωσαν να μετριάσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας, οι υπουργοί συμφωνούν ότι τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη νόσο COVID-19 θα πρέπει να τροφοδοτήσουν την προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τις μελλοντικές καταστροφές.

Ειδικότερα, οι υπουργοί που εκπροσωπούν τα κράτη μέλη της ΕΕ,τονίζουν στα συμπεράσματα τους, τη σημασία της εσωτερικής αγοράς και υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η διασυνοριακή κινητικότητα προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων σε περίπτωση κρίσης. Επιπλέον, υποστηρίζουν τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για την εποπτεία του επιπέδου ετοιμότητας της Ευρώπης για τις απειλές που αφορούν την επισιτιστική ασφάλεια.

Οι υπουργοί αναγνωρίζουν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης και αξιοποίησης των υφιστάμενων μέσων για την αντιμετώπιση ζητημάτων επισιτιστικής ασφάλειας, αντί να δημιουργηθούν επικαλύψεις, καθώς και την ανάγκη σεβασμού των εθνικών αρμοδιοτήτων σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας. Τέλος, επισημαίνουν τη σημασία της αποτελεσματικής επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους φορείς και το ευρύ κοινό με στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης του κοινού.

Jože Podgoršek, Υπουργός Γεωργίας της Σλοβενίας -Δηλώσεις

“Τα συμπεράσματα αυτά αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση των κρατών μελών για τη διαφύλαξη του εφοδιασμού τροφίμων της Ευρώπης έναντι πιθανών απειλών. Αξιοποιώντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορούμε να διασφαλίσουμε τον συντονισμό της αντίδρασής μας σε μελλοντικές κρίσεις σε επίπεδο ΕΕ και να καταστήσουμε δυνατή την απρόσκοπτη διασυνοριακή κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών.”

Πηγή: ΕΕ, pelazkarabo.blogspot.com